Rautalammin kesä

Ihana kesä Rautalammilla! Tälle sivulle on kerätty keskitetysti Rautalammilla kesän mittaan tapahtuvaa toimintaa.

Lasten ja nuorten toiminta on kootusti omassa julkaisussaan, jonka löydät täältä.
Matkailijan palvelut löydät osoitteesta www.visitrautalampi.fi.

Motoristien ja muiden kulkuneuvoilla liikkuvien Koskienkierros-rengasreitin kartta löytyy tietoineen täältä.

Rautalammin kesä

TAPAHTUMAT:

Heinäkuu

Iltatori 1.7.

Kesätori Rautalammin torilla heinäkuun joka torstai klo 17-19. Paikallisia tuottajia, peräkonttikirppistä ja kesäistä ohjelmaa rennolla otteella. Livemusiikista vastaavat pelimannit Nelle ja Manu.

Runon ja Laulun Rautalampi

Kulttuuritapahtuma 1.-4.7.2021: musiikkia, runoja, kuvataidetta yms.
Pe 2.7 kesäiltamat (maksullinen), esiintyjinä Henry ja Erkki Räsänen, ”Elegia – Eino Leinoa laulaen ja lausuen”.
Su 4.7 kirkkokonsertti maksullinen 15 €, esiintyjinä oopperalaulaja basso Niklas Spånberg säestäjä Collin Hansen, suomalaisia kesäisiä säveliä kuten Merikanto, Palmgren jne.
Maarit Latvalan luontoaiheisen valokuvanäyttelyn avajaiset Rautalammin kirjastolla 1.7.2021 klo 18. Kaikki ovat tervetulleita! Kahvitarjoilu.
Kotisivut www. rautalamminkulttuuriseura.fi
Järj. Rautalammin Kulttuuriseura

Kesätreffit ja Rautalammin muuttomarkkinat

Lauantaina 3.7. klo 10-12 Kerkonkosken Seuralassa. Tarjolla on paikallisia tuotteita ja tietoa tapahtumista, toimijoista ja yrityksistä sekä mukavaa kesäohjelmaa livemusiikista paikallisten ammattitaitelijoiden pop up -näyttelyyn.

Samassa yhteydessä on ensimmäistä kertaa livetapahtumana järjestettävä Muuttomarkkinat, jossa maallemuutosta haaveileville on tarjolla kerralla kaikki tarvittava tieto Rautalammille muuttoa varten.

Studia Generalia -luento: Mitkä ihmeen inkeriläiset?

Tuplajuhlat! 200 vuotta täyttäviä Pestuumarkkinoita ja 460 vuotta täyttävää Rautalammin kuntaa juhlistetaan kahdella kaikille avoimella Studia Generalia -luennolla heinä- ja elokuussa.

Sunnuntaina 4.7. kello 16–18
Matti Lohen koulu

Luennoitsijat dosentti, kulttuurihistorian tutkija Toivo Flink ja toimittaja, tietokirjailija Santeri Pakkanen

Kaikille avoin 90 minuutin luento käsittelee inkeriläisteemaa Ruotsin vallan ajoilta Gulagin vankileirien aikaan, Neuvostoliiton luhistumiseen ja paluumuuttoon. Toivo Flink lausuu tilaisuudessa myös omia runojaan.

Luento limittyy Rautalammin museon kesän päänäyttelyyn Inkeriläiset, unohdetut suomalaiset.
460 vuottaan juhliva Rautalammin kunta tarjoaa tilaisuuden päätteeksi kahvit.

Lisätietoja: https://www.rautalampi.fi/tapahtumat/studia-generalia-mitka-ihmeen-inkerilaiset/

Arctic Ensemble -sirkus

To 8.7. klo 18 Suonenjoella Arctic Ensemble -sirkusryhmän ulkoilmaesitys Suonenjoen keskusurheilukentän hiekkakentällä.

Esitys on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen, paikkoja on rajoitetusti. Rautalampilaisten katsojien ilmoittautumiset: minna.merivalo@rautalampi.fi, viestin otsikoksi: ”sirkusliput”. Viestiin mukaan ilmoitettavien katsojien määrä.

Iltatori 8.7.

Kesätori Rautalammin torilla heinäkuun joka torstai klo 17-19. Paikallisia tuottajia, peräkonttikirppistä ja kesäistä ohjelmaa rennolla otteella. Illan järjestäjätahona Leipätiimi ja Helluntaiseurakunta, mukana Mutterikuoro sekä 5ade gospelband.

Suuri Maalauspäivä

Suurta Maalaustapahtumaa vietetään taas 10.7. Helene Schjerfbeckin syntymäpäivän kunniaksi! Kuvataiteen päivänä Rautalammin Kulttuuriseura järjestää kaikille avoimen ja maksuttoman maalaustapahtuman Rautalammin kirkkopuistossa klo 11-14.

Voit tulla mukaan yksin tai yhdessä – katsomaan tai maalaamaan! Tekniikka on vapaa. Omat tarvikkeet mukaan. Mahdollisuus pensseleiden pesuun.

Säävaraus. Rautalammin kunta tarjoaa osallistuville mehua ja keksejä. Ei ennakkoilmoittautumista.

Iltatori 15.7.

Kesätori Rautalammin torilla heinäkuun joka torstai klo 17-19. Paikallisia tuottajia, peräkonttikirppistä ja kesäistä ohjelmaa rennolla otteella. Lauluyhtye Wartetti sekä Rautalammin Mieslaulajat. Iltaa isännöimässä RautU, joka järjestää iltatorilla leikkimielisen otevoimakisan. Tulkaa ihmeessä paikalle kokeilemaan kenen kourat antautuvat viimeisenä! Osallistujille on luvassa hienoja palkintoja.

”Pöhinää kylille, turistaan ja tullaan tutuiksi” – kyläkiertue 21.7.

Eläkeliiton Rautalammin yhdistys on saanut Juha Rossin Säätiöltä avustusta, jonka turvin toteutetaan haja-asutusalueella kaikille avoinna olevia tapaamisia eli Pöhinöitä. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja avoimia kaikille ja kaikenikäisille. Kokoonnutaan rennolla meiningillä vaihtamaan kuulumisia ja saamaan uusiakin tuttavuuksia! Päiväkahvien kera nautitaan jotain pientä suolaista ja makeaa.
Tapahtuma-ajat ja -paikat:
• ke 21.7. klo 13  Savonjoki, Kielo Puranen, Savonjoentie 451 (Myhinpää)
Lisätiedot: Kielo Puranen (0500 3299 88, puranen.kielo@gmail.com), Helvi Sulkuvesi (044 2622 386, helvi.sulkuvesi@gmail.com).
Järj. Eläkeliiton Rautalammin Yhdistys Ry.

Iltatori 22.7.

Kesätori Rautalammin torilla heinäkuun joka torstai klo 17-19. Illan emännöi MLL Rautalampi, ja mukana katuliiduilla taiteilua sekä kasvomaalausta. Musisointi a la Anttu ”Folk” Röntynen.

Iltatori 29.7.

Kesätori Rautalammin torilla heinäkuun joka torstai klo 17-19. Järjestävänä tahona Rautalammin Puutarhakerho. Kuplettimestari JP Jetsu viihdyttää musisoinnillaan.

Elokuu

Eläkeliiton Rautalammin Yhdistys Ry:n 50-vuotisjuhla

50-vuotisjuhlan vietto 22.8.2021 Leirikeskus Puroniemessä. Ohjelma on luonto- ja Rautalampi-henkinen.  Tilaisuus alkaa ekumeenisella Luonto-jumalanpalveluksella, jonka jälkeen on juhlalounas. Tilaisuus päättyy juhlaan, missä esiintyjät ovat rautalampilaisia henkilöitä.
Lisätiedot Eläkeliiton Rautalammin Yhdistys Ry

Satulateatteri: MATA HARI -Pissis with Kisses -musiikkinäytelmä

Matti Lohen koulun liikuntasalissa
Pe 20.8. Klo 18 ENSI-ILTA 
La 21.8. Klo 15 
Su 22.8. Klo 15 
Ke 25.8. Klo 18
Pe 27.8. Klo 18 
La 28.8. Klo 15 

LIPUT: 12€/8€ (alle 16 v.), lippujen ennakkomyynti Arttelissa ja Livetossa. Ryhmäliput edullisemmin puh. 040 5776516.  
IKÄSUOSITUS: 12 v., KESTO: n. 2h väliajan kanssa
LISÄTIETOJA: Anneli Tarvainen 040 5776516, satulateatteri@gmail.com

FACEBOOK ja YOUTUBE: Rautalammin lukion Satulateatteri 
INSTAGRAM: Satulateatteri

Rautalammin lukion Satulateatteri esittää vuoden 2021 produktionaan omintakeisen versionsa maailman kuuluisimman ja kenties kauneimman vakoojan Mata Harin tarinasta. Musiikkinäytelmä sijoittuu 1900-luvun taitteen Eurooppaan ja Indonesiaan, kuvaten Margaretha Geertruida Zellen vaiherikasta elämää. 

Käsikirjoittaja-ohjaaja Virpi Uusiperheen sanoin musiikkinäytelmä perustuu säälittäviin tosiasioihin ja loput on arvattu viimeisen päälle nappiin! Puvustuksesta vastaa historiallisten asujen asiantuntija Anna-Mari Kaipainen, joten upeaa pukuloistoa on luvassa! Musiikin ohjauksen ja tuotannon vastuuhenkilönä hyörii tuttuun tapaan Anneli Tarvainen. Produktiossa mukana yli 60 nuorta laulajaa, soittajaa ja näyttelijää. 

Muutokset mahdollisia; mikäli esitysajat muuttuvat, lunastetut liput käyvät tuleviin näytöksiin. Yleisöpaikkoja on rajoitettu määrä turvavälit huomioiden. 

Järj. Rautalammin lukion Satulateatteri, Sisä-Savon Sävelet, Sisä-Savon kansalaisopisto ja Rautalammin kunta

LIPUT: https://events.liveto.io/events/satulateatteri-mata-hari-pisses-with-kisses
FB:n tapahtuma https://fb.me/e/7h7FZDHX9

Soiva taidenäyttely: Anna WildRosen maailmat

Ensi-ilta Kerkonkosken Seuralassa la 28.8.2021 klo 18. Liput 15 e. Ennakkovaraukset Artteli 0400355440 tai Pirkko Toiviainen 0405056176 ja Aki Virta 0445850272

Syyskuu

Studia Generalia: Piiat, rengit ja pestuuperinne

Tuplajuhlat! 200 vuotta täyttäviä Pestuumarkkinoita ja 460 vuotta täyttävää Rautalammin kuntaa juhlistetaan kahdella kaikille avoimella Studia Generalia -luennolla heinä- ja elokuussa.

Sunnuntaina 5.9. kello 16–17.30
Matti Lohen koulu

Luennoitsija dosentti, taloushistorioitsija Teppo Vihola

Kaikille avoin 45 minuutin luento palkollisista ja pestuuperinteestä. Keitä ja missä asemassa olivat piiat ja rengit, joita pestuilla taloihin palkattiin? Olivatko palkolliset itsellistä omaa tietään kulkevaa työvoimaa vai elivätkö he pestuuvuottaan talollisten kahleissa. Mitä kaikkea pestaaminen merkitsi ja miksi? Uudesta paikasta sovittiin pestuumarkkinoilla, mutta mahtui pestuisiin paljon muutakin. Ja kun kerran pestuita ollaan käyntiin polkaisemassa, niin annetaan haitarin soida ja laulun raikaa. Musiikista pestuuhenkeen tilaisuudessa vastaavat pelimannit Nelle Karjalainen ja Kari Rönkkö.

460 vuottaan juhliva Rautalammin kunta tarjoaa tilaisuuden päätteeksi kahvit.
Luentoa tukevat Rautalammin Kulttuuriseura sekä Sisä-Savon perinneyhdistys.

Lisätiedot: https://www.rautalampi.fi/tapahtumat/studia-generalia-piiat-rengit-ja-pestuuperinne/

Soiva taidenäyttely: Anna WildRosen maailmat

Kerkonkosken Seurala la 11.9. klo 18. Liput 15 e. Ennakkovaraukset Artteli 0400355440 tai Pirkko Toiviainen 0405056176 ja Aki Virta 0445850272

Rautalammin Pestuumarkkinat

Se 200. vuosi Pestuumarkkinoita on koittanut ja juhlavuosi huipentuu markkinaviikonloppuun 11.-12.9.2021! Ajantasaisimmat tiedot markkinoista sekä oheistapahtumista löytyvät uusilta kotisivuilta: https://rautalamminpestuumarkkinat.fi

NÄYTTELYT:

Rautalammin museon näyttelyt 17.5.-30.8.2021

Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset. Valokuvaaja Meeri Koutaniemen sekä toimittajien Lea ja Santeri Pakkasen näyttely inkerinsuomalaisista.
Vanhaa Arabiaa. Esineitä Rautalammin museon astiakokoelmasta.
Perinteisiä leluja.
Lisäksi perusnäyttely ja ulkomuseoalue.

Pääsymaksut ja aukioloajat: Museon kotisivut

Rautalammin kirjaston näyttelytila

Kesäkuu: Pauliina Karaiste Rebirth

Heinä-syyskuu: Maarit Latvala Jäinen maa – Frozen Land

Korholan kartano

Taidemaalari Oili Marskin maalauksia ja piirroksia kartanon väentuvassa 29.6.-12.9.

Ruusun Galleria

Anna WildRosen maailmat -taidenäyttely 14.7.2021-12.9. ke-pe 13-19, la-su 12-16 tai sopimuksen mukaan.

VIIKOITTAISTA TEKEMISTÄ:

Kesäajan Rautalammin ja Konneveden alueella toistuvat viikottaiset ohjelmapalvelut. Ohjelma on voimassa heinäkuun ajan, ellei aktiviteetin kohdalla toisin mainita.

MAANANTAISIN • Klo 18 Maisemaristeily kansallispuistoon (2h). Lähtö Häyrylänrannan satamasta. Hinta 30 €/hlö, sis. kahvit. Varaukset Seppo Puttonen p. 050 530 6917. (7.6.-23.8.)

TIISTAISIN • Klo 18-19 Törmälän National Forest Escape -peli. Hinta 15 €/ peli. Min. 2 osallistujaa, max. 8 osallistujaa. Ilm. viimeistään 2 vrk. aikaisemmin info@tormala. f i, p. 040 558 2439.

KESKIVIIKKOISIN • Kanavaristeily Häyrylänranta (klo 13) – Kivisalmi (14.30) – Kiesimä (15.30) – Kerkonkoski (16.30). Häyrylänranta-Kerkonkoski 50 €, edestakaisin 70 €. Satamaväli 25 €. Toteutuu heinäkuussa keskiviikkoisin, mikäli osallistujia on vähintään 10. Varaukset Seppo Puttonen, p. 050 530 6917. • Klo 17-20 Iltaristeily kansallispuiston maisemiin m/s Autereella, lähtö Häyrylänrannan satamasta. Hinta 30 €/hlö, sis. kahvit. Varaukset Siru Mäkelä, p. 045 6019 107, risteilyt2020@ gmail.com. • Ruusun Galleria Nonstop-työpajat keskiviikkoisin gallerian aukioloaikaan tai sopimuksen mukaan. Materiaalimaksu: aikuiset 30€, lapset 15€. Ennakkoilmoittautuminen Anna WildRose 0405056176.

TORSTAISIN • Klo 14-16 Kirkkoveneellä Hankavettä ihaillen -souturetki Törmälästä. Hinta 20 €, sis. kahvit. Min. 8 hlö, maks. 14 hlö. Ilm. viimeistään 2 vrk. aikaisemmin info@tormala.fi, p. 040 558 2439. • Klo 18-20 Mönkijäsafari Kurkiniemessä. Hinta 60 €. Ilm. viimeistään 2 vrk. aikaisemmin info@tormala.fi, p. 040 558 2439.

PERJANTAISIN • Klo 19-22 Kesäillan melonta, lähtö Hanhitaipaleen satamasta (Satamatie 143, Rautalampi). Hinta 65 €/hlö, sis. retkieväät. Sopii kaikentasoisille melojille, melottava matka n. 5 km. Varaukset www.kalajaretkeily.fi tai p. 040 553 5975.

LAUANTAISIN • Klo 10 Maisemaristeily kansallispuistoon (2h). Lähtö Häyrylänrannan satamasta. Hinta 30 €/hlö, sis. kahvit. Varaukset Seppo Puttonen p. 050 530 6917. • Klo 12-14 Päiväkahviristeily kansallispuiston maisemiin m/s Autereella, lähtö Häyrylänrannasta. Hinta 25 €/hlö, sis. kahvit. Varaukset Siru Mäkelä, p. 045 6019 107, risteilyt2020@ gmail.com.

SUNNUNTAISIN • Klo 14-17 Kalajanvuoren kiehtovat luolat -luolaretki Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Hinta 40 €/hlö, vaikeustaso keskivaikea. Varaukset viim. 2 vrk aikaisemmin. Metsäkylpy Suomi, p. 044 353 2654, metsakylpysuomi.johku.com.

HARRASTUKSET KESÄÄN:

Ratsastus

Ratsastustunnit ovat varattavissa www.rautalamminratsastuskeskus.fi. Varaukset on usein mahdollista toteuttaa myös lyhyemmällä aikataululla.

Kysy lisää:

Inna Kääriäinen

Vapaa-aikasihteeri

Inna Kääriäinen

Inna Kääriäinen

040 576 5952

inna.kaariainen@rautalampi.fi

Yksikkö

Kulttuuri ja vapaa-aika, Liikuntapaikat

Toimipaikka

Kirjastotalo / vapaa-aikatoimisto
Rautalammintie 4

« Uutishuone