Rautalammin kunta

Vireä maaseutukunta

Rautalampi on vireä maaseutukunta aivan keskellä Suomea. Kunta sijaitsee rauhallisella maaseudulla Sisä-Savossa, Pohjois-Savon maakunnassa. Kunnalla on rajaa sekä Etelä-Savon että Keski-Suomen kanssa. Maisemaan tuovat leimansa suuret korkeuserot sekä lukuisat järvet ja lammet. Koko Rautalammin ympäri pääsee kiertämään vesistöjä pitkin ja myös kuntakeskus on järvien ympäröimä. Kunnan asukasluku on noin 3050. Kesällä väkimäärä kasvaa huomattavasti kesäasukkaiden muuttaessa mökeilleen. Rautalammilla on noin 1700 kesäasuntoa, joista 1100 on ulkopaikkakuntalaisten omistamia. Rautalammilla asutaan väljästi omakotitaloissa maaseudun rauhassa tai taajamissa palvelujen lähellä.

Kunta on tunnettu vahvasta yrittäjyydestä ja se onkin valittu kahdesti Pohjois-Savon yrittäjäystävällisimmäksi paikkakunnaksi. Elinkeinorakenne Rautalammilla on monipuolista aina alkutuotannosta moninaiseen palvelutarjontaan ja teollisuuteen. Yritystoimipaikkojen määrä suhteessa kunnan asukaslukuun on korkea, ja useissa yrityksissä vetovastuu on siirtynyt viime vuosina nuoremmalle polvelle. Vuonna 2014 perustettu Etelä-Konneveden kansallispuisto on tuore esimerkki paikallisesta päättäväisyydestä Rautalammin alueen elinvoimaisuuden kehittämiseen.

Avainlukuja

Rautalampi sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan lounaisosassa rajoittuen lännessä Keski-Suomen ja etelässä Etelä-Savon maakuntiin. Naapureita ovat Suonenjoen ja Pieksämäen kaupungit sekä Hankasalmen, Konneveden, Vesannon ja Tervon kunnat.

Kunnan pinta-ala on yhteensä 761,97 km², josta maata 548,55 km² ja vettä 213,42 km². Rautalampi kuuluu aluepoliittisessa vyöhykejaossa EU:n 1-tukialueeseen.

Väkiluku 2020 3053
Tuloveroprosentti 22,00 %
Kiinteistöveroprosentti
    yleinen 1,0 %
    vakituinen asunto 0,7 %
    muut asuinrakennukset 1,3 %

 

Rautalammin kunnanvirasto, neuvonta

Vaihde

+358 10 209 8455

rautalammin.kunta@rautalampi.fi

Yksikkö

Hallinto

Toimipaikka

Kuopiontie 11
77700 Rautalampi

Rautalammin kunnanvirasto, neuvonta ja Kelan asiointipiste

Kelan numero 050 527 5018