Kirjaston palvelut

Kirjasto on paljon muutakin kuin kirjoja! Tällä sivulla voit tutustua monipuolisiin palveluihimme:

kirjastokuva

Digitointipalvelu

Kirjastossa on nyt mahdollisuus siirtää vanhat VHS-videot DVD-levyille ja c-kasetit ja vinyylilevyt cd-levyille. Myös vanhat valokuvat ja diat voi digitoida talteen.  Levyt on hankittava itse, niitä ei myydä kirjastossa. Maksuton palvelu toimii itsepalveluperiaatteella ja ajan voi varata kirjaston tiskistä.

Energiankulutusmittareiden lainaus

Vuoden 2011 alusta kirjasto aloitti yhteistyössä Savon Voiman kanssa energiankulutusmittareiden lainaustoiminnan. Voit hakea konkreettisen apuvälineen energiansäästämiseen samalla kun käytät muitakin kirjaston palveluja.

Lainattavilla mittareilla voi mitata minkä tahansa pistotulppaliitäntäisen sähkölaitteen energiankulutuksen.

Asiakkaat voivat lainata kirjastosta myös Savon voiman pintalämpömittareita, jonka avulla voi selvittää syitä lisääntyneeseen lämmitystarpeeseen.

Mittari on tarkoitettu huonetilojen eri pintojen lämpötilan mittaamiseen. Lämpötilaerojen avulla voi paikallistaa mahdollisia lämpövuotoja. Mittari helpottaa myös esim. kylpy- ja pesuhuoneen lattialämmityksen asetusarvojen tai kattolämmityksen asetusarvojen ja vikojen etsinnässä.

Itsehoitopiste

Itsehoitopisteessä on verenpainemittari, vaaka, vyötärömitta ja monia testilomakkeita joilla voi mitata terveydentilaa. Itsehoitopisteessä on tietoa myös terveellisestä ravinnosta ja monista Suomessa käytettävistä mittaustulosten raja-arvoista.

Kausikortit

Kirjastolla on lainattavissa 2 kpl Kalpan kausikortteja ja 4 kpl SuKikan kausikortteja.

Kausikortin lainaaminen edellyttää voimassa olevaa kirjastokorttia Rautalammin kirjastoon. Kausikortilla on viikon laina-aika, mutta toiveena on, että asiakas palauttaa kortin heti, kun ei enää tarvitse sitä, jotta mahdollisimman moni pääsee hyötymään kausikorteista.
Kausikortit lainataan ja palautetaan kirjaston asiakaspalvelusta (avoinna ma ja to klo 13 – 19, ti, ke ja pe klo 10 – 16)
Lainattavia kausikortteja ei voi varata tai uusia, mutta niiden saatavuustiedot voi tarkistaa Rautalammin kirjaston verkkokirjastosta https://rautalampi.verkkokirjasto.fi/web/arena.
Asiakkaalla voi olla lainassa enintään kaksi kausikorttia kerrallaan. Myöhässä palautetuista korteista peritään myöhästymismaksu. Jos asiakas ei palauta korttia, kortti mitätöidään, minkä jälkeen se on käyttökelvoton. Palauttamatta jääneestä kortista peritään täysi korvaushinta.
Kausikortit on Rautalammin kirjastolle lahjoittanut Konttiravintola Morton. Kiitos lahjoituksista!

Kaukopalvelu

Jos tarvitset kirjaa, jota ei löydy kokoelmastamme, voimme hankkia sen sinulle kaukolainaksi. Pyrimme ensisijaisesti tilaamaan kaukolainat varastokirjastosta tai aluekirjastoista, jolloin laina maksaa asiakkaalle 5,00 euroa. Yliopistokirjastot perivät kaukolainoista n. 7-15 €, jonka lisäksi asiakkaalle tulee 5,00 euron maksu postituskulujen vuoksi. Voit tehdä kaukolainatilauksesi kirjastossa, puhelimitse, sähköpostilla tai alla olevalla lomakkeella.

Kaukolainojen keskimääräinen toimitusaika on kaksi viikkoa. Jos tarvitset lainan tiettyyn päivämäärään mennessä, se tulee merkitä tilaukseen. Kyseisen päivämäärän jälkeen tilaus raukeaa.

Kaukopalvelutilaus kirjastolle

Kirjasto

Kaukopalvelutilaus

Lomakkeella voi tilata aineistoa toisesta kirjastosta. Kaukopalvelun perusmaksu on 5€.
    Tällöin kaukolainamaksuun (5€) lisätään lähettäjäkirjaston hinnaston mukaan 7-15€

”Kirjastokahvila”

Kirjaston asiakkaat voivat kirjastokäynnillään juoda kupposen esimerkiksi moccakaakaota tai Cappuccinoa maksullisesta kahviautomaatista, kirjaston yläaulassa.

Kirjaston kotipalvelu

Mikäli kärsit pitkäaikaissairaudesta tai olet liikuntarajoitteinen ja kirjastoon pääseminen on hankalaa, voit silti saada lukemista kirjastosta.

Kirjasto tarjoaa kotipalvelua niille kuntalaisille, jotka eivät itse pääse kirjastoon. Kotipalvelun kautta voi lainata kaikenlaista aineistoa musiikista äänikirjoihin ja tavallisista kirjoista isotekstisiin kirjoihin.

Kirjakassi vaihdetaan joka kuukauden 1. tiistaina.

Kotipalvelun asiakkaaksi voit ilmoittautua ottamalla yhteyttä kirjastoon p. 040-164 3000.

Kirjaston opetus- ja ryhmäkäynnit

Kirjastonkäytön opetusta sekä kirjaston tilojen esittelyä järjestetään kouluille, päiväkodeille ja tarvittaessa myös muille ryhmille. Kirjaston henkilökunta tulee myös pyydettäessä esittelemään kirjastoaineistoa ja kertomaan kirjaston toiminnasta erilaisiin tilaisuuksiin.

Opastus- ja ryhmäkäyntien ajanvaraus:

Kirjastonjohtaja

Seija Österberg

040 178 7004

seija.osterberg@rautalampi.fi

Yksikkö

Kirjasto

Toimipaikka

Kirjasto

Kirjastot laitoksissa

Rautalammin kirjastolla on Aapelissa, Pauliinassa ja Kyllikissä aineistokokoelma, joka sisältää kulloisenkin asiakastoiveen mukaisesti mm. kirjoja (myös isotekstisiä), musiikkiäänitteitä, äänikirjoja sekä dvd-elokuvia. Kokoelmat vaihdetaan joka kuukauden 1. tiistai. Myös laitosten henkilökunta voi käyttää palvelua.

Kotiseutukokoelma

Kun haluat tietoa paikallishistoriasta, voit tutustua kotiseutukokoelman aineistoon. Kotiseutukokoelmaan kerätään Rautalampia koskevaa kirjallisuutta, lehtiä, lehtiartikkeleita ja vuosikertomuksia sekä rautalampilaisten tai Rautalammilla asuneiden kirjailijoiden teoksia. Kotiseutukokoelman aineisto on käytettävissä ainoastaan kirjastossa eikä sitä lainata kotiin.

Kopiointipalvelu

Kirjastossa on valokopiokone, jolla on mahdollisuus ottaa sekä värillisiä että mustavalkoisia A4- ja A3-kokoisia tulosteita. Kts. kopioiden hinnat MAKSUT sivulta.

Lainattavia soittimia

Lainattavissa on akustinen kitara ja kaksi ukuleleta, joiden kantokassissa on mukana viritysmittari. Laina-aika soittimilla on 14 vrk.

Lehtilukusali

Lehtilukusalissa voi käydä lukemissa uusimmat lehdet. Pääkirjaston lehtilukusaliin sekä lasten- ja nuortenosastoille tulee yhteensä 72 sanoma- ja aikakauslehteä. Suurin osa on tilattu kirjastoon, osa saadaan lahjoituksina.

Lehtilukusaleissa on käytettävissä ePress- ja eMagz -sähköiset lehtipalvelut. ePress -sanomalehtipalvelu tarjoaa kotimaiset paikallis- ja maakuntalehdet. eMagz -palvelusta löytyy aikakauslehtiä luettavaksi.

Liikuntavälineiden lainaus

Kirjastosta voi lainata liikuntavälineitä. Tarjolla on mm. frisbeekiekkoja, kahvakuulia, vesijuoksuvöitä, jumppakuminauhoja, sauvakävelysauvoja sekä erilaisia ulko- ja pihapelejä.

Kunnallisen liikuntavälinelainauksen ajatus on tarjota kaikille tasapuolinen ja ilmainen mahdollisuus testata liikuntavälineitä. Liikuntavälineiden lainaus tapahtuu kirjasto-kortilla ja laina-aika on kaksi viikkoa.

Kirjastossa lainattavissa olevat välineet:

Beach volley -pallo 2 kpl
Pallopaketti (3 x koripallo, 4 x jalkapallo) 1 kpl, yht. 7 palloa
Jalkapallopumppu 1 kpl, ei lainaan
Sulkapallomaila 4 kpl
Sulkapallo (6 kpl/pkt) 2 kpl
Tennismaila aik. 4 kpl
Tennismaila jr. 2 kpl
Tennispallot (4 kpl/pkt) 4 kpl
Kahvakuula 4 kg 1 kpl
Kahvakuula 6 kg 1 kpl
Kahvakuula 8 kg 1 kpl
Kahvakuula 10 kg 1 kpl
Kahvakuula 12 kg 1 kpl
Kahvakuula 16 kg 1 kpl
Tasapainolevy, muovia 2 kpl
Kävelysauvat 4 kpl
Vesijuoksuvyö 4 kpl
Krokettipeli 1 kpl
Petanquepeli 1 kpl
Bocciapeli 1 kpl
Tasapainolevy 1 kpl
Hulahula-rengas 1,5 kg 1 kpl
Hulahula-rengas 2 kg 1 kpl
Kahvakuminauha, kevyt 1 kpl
Kahvakuminauha, medium 1 kpl
Kahvakuminauha, kova 1 kpl
Selätin, pinkki 4o cm 1 kpl
Selätin, punainen 48 cm 1 kpl
Voimarulla ja kuminauha 1 kpl
Frisbeegolfkassi (sis. 6 erikokoista kiekkoa) 2 kpl
Lumikengät 3 paria

Nettikoneet

Kirjastoon voit pistäytyä lukemaan sähköpostisi tai vaikka hoitamaan pankkiasioitasi. Jos olet opiskelija tai haluat kirjoittaa hakemuksen, kannattaa varata aika tietokoneelle etukäteen.

Kirjastossa on käytettävissä viisi asiakastietokonetta. Koneille voi varata ajan kirjaston lainaustiskistä. Ajanvarauksen voi tehdä ½ tunniksi kerrallaan. Yksi työasema on varattu tekstinkäsittelyyn ja sille on mahdollista saada myös pitempiä aikoja tarpeen mukaan. Uuden ajan voi varata vasta kun entinen aika on käytetty. Internetin käyttö on maksutonta.

Kaikilta koneilta on tulostusmahdollisuus. Tulostaminen maksaa 0,30 euroa/ sivu/mustavalkotulosteet ja 0,50 euro/sivu/värilliset tulosteet.

Kirjastossa on asiakkaiden käytössä langaton verkko. Verkon käyttö on maksutonta.

Ajanvaraukset puhelinnumerosta 040-164 3000 .

Näyttelyt

Rautalammin kirjastossa on näyttelytila, jota voi varata sovituksi ajaksi. Tiedustelut:

050 339 6954, kulttuurikoordinaattori Minna Merivalo

minna.merivalo@rautalampi.fi

Sopivia näyttelyitä ovat taidenäyttelyt, valokuvanäyttelyt, käsityö- ja tekstiilinäyttelyt sekä esinenäyttelyt.

Ripustus kiskoihin esimerkiksi rautalangalla tai suoraan sermeihin (5 kpl) nauloilla. Näyttelytilassa on kohdevalot.

Näytteilleasettaja vastaa näyttelyn pystyttämisestä, näyttelytilan valvonnasta, näyttelyaineiston mahdollisesta vakuuttamisesta, avajaisten järjestämisestä sekä  avajaiskustannuksista. Näytteilleasettaja hoitaa myös ilmoitukset eri tiedotusvälineille.

Kirjasto ei vakuuta näyttelytöitä, vaan ne ovat esillä asettajan omalla vastuulla. Näyttelytilassa on tallentava kameravalvonta.

Näyttelytilan vuokra on 20 € /viikko. Rautalampilaiset näytteilleasettajat puoleen hintaan. Kutsunäyttelyistä ei peritä vuokraa.

Omatoimikirjasto

Omatoimikirjastoon pääsee asioimaan palveluajan ulkopuolella, mikäli asiakkaalla on kirjastokortti ja voimassa oleva tunnusluku. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta tiloissa on tekninen valvonta, mm. kamera- ja kulunvalvonta.

Omatoimikirjastossa voi lainata ja palauttaa aineistoa, käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä ja vaikkapa työskennellä tai pitää pienen palaverin. Käytettävissä on langaton verkko. Kirjaston henkilökunta opastaa asiakkaita omatoimikirjaston käytössä normaaleina aukioloaikoina.

OMATOIMIAIKA

Ma-To                klo 7.00 – 21.00

Pe – Su              klo 7.00 – 18.00

Piano ja flyygeli

Kirjastossa on piano ja flyygeli, joita on mahdollisuus käyttää kirjastossa järjestettävissä konserteissa. Molempia on myös mahdollisuus käyttää soitonharjoittelussa. Harjoitteluajat sovitaan mieluiten kirjaston aukioloajan ulkopuolelle esim. ennen kirjaston aukeamista.

Harjoitteluajan varaus puhelinnumerosta 040 164 3000.

Tilavaraukset

Kirjastossa on kolme kokoontumistilaa: kokoushuone, luokkahuone ja alakerrassa Kivijalka, jossa on mahdollisuus järjestää myös yleisö- ja koulutustilaisuuksia sekä pienimuotoisia konsertteja. Tila on käytettävissä myös yksityistilaisuuksiin kuten syntymäpäivät, häät, ristiäiset, rippijuhla, sukukokoukset ym.

Tarkempi tilojen esittely ja tilavuokrat TILAT sivulla.

Vaihtohylly

Kirjastolta on usein toivottu ns. vaihtohyllyä, johon asiakkaat voisivat tuoda omia luettuja lehtiä tai kirjoja. Nyt kirjaston yläaulaan on sijoitettu hylly joka toimii periaatteella tuo tullessasi vie mennessäsi.

Äänitteiden kuuntelu ja videoiden katselu

Äänitteitä voi kuunnella kirjastossa kolmessa eri pisteessä. Kirjaston kokoelmiin kuuluvia videoita ja DVD -elokuvia voi katsella musiikkihuoneessa.

Tervetuloa viihtymään kirjastossa!