Kirjaston palvelut

Kirjasto on paljon muutakin kuin kirjoja! Tällä sivulla voit tutustua monipuolisiin palveluihimme:

kirjastokuva

Digitointipalvelu

Kirjastossa on mahdollisuus siirtää vanhat VHS-videot DVD-levyille ja c-kasetit ja vinyylilevyt cd-levyille. Myös vanhat valokuvat ja diat voi digitoida talteen.  Levyt on hankittava itse, niitä ei myydä kirjastossa. Maksuton palvelu toimii itsepalveluperiaatteella ja ajan voi varata kirjaston tiskistä. VHS -kasettien ja valokuvien digitointilaitteita voi lainata myös kotiin. Laina-aika on 14 vrk

Energiankulutusmittareiden lainaus

Yhteistyössä Savon Voiman kanssa kirjasto lainaa energiankulutusmittareita. Voit hakea konkreettisen apuvälineen energiansäästämiseen samalla kun käytät muitakin kirjaston palveluja.

Lainattavilla mittareilla voi mitata minkä tahansa pistotulppaliitäntäisen sähkölaitteen energiankulutuksen.

Asiakkaat voivat lainata kirjastosta myös Savon voiman pintalämpömittareita, jonka avulla voi selvittää syitä lisääntyneeseen lämmitystarpeeseen.

Mittari on tarkoitettu huonetilojen eri pintojen lämpötilan mittaamiseen. Lämpötilaerojen avulla voi paikallistaa mahdollisia lämpövuotoja. Mittari helpottaa myös esim. kylpy- ja pesuhuoneen lattialämmityksen asetusarvojen tai kattolämmityksen asetusarvojen ja vikojen etsinnässä.

Itsehoitopiste

Itsehoitopisteessä on verenpainemittari, vaaka, vyötärömitta ja monia testilomakkeita joilla voi mitata terveydentilaa. Itsehoitopisteessä on tietoa myös terveellisestä ravinnosta ja monista Suomessa käytettävistä mittaustulosten raja-arvoista.

Kaukopalvelu

Jos tarvitset kirjaa, jota ei löydy kokoelmastamme, voimme hankkia sen sinulle kaukolainaksi. Pyrimme ensisijaisesti tilaamaan kaukolainat varastokirjastosta tai aluekirjastoista, jolloin laina maksaa asiakkaalle 5,00 euroa. Yliopistokirjastot perivät kaukolainoista n. 7-15 €, jonka lisäksi asiakkaalle tulee 5,00 euron maksu postituskulujen vuoksi. Voit tehdä kaukolainatilauksesi kirjastossa, puhelimitse, sähköpostilla tai alla olevalla lomakkeella.

Kaukolainojen keskimääräinen toimitusaika on kaksi viikkoa. Jos tarvitset lainan tiettyyn päivämäärään mennessä, se tulee merkitä tilaukseen. Kyseisen päivämäärän jälkeen tilaus raukeaa.

Kaukopalvelutilaus kirjastolle

Kirjasto

Kaukopalvelutilaus

Lomakkeella voi tilata aineistoa toisesta kirjastosta. Kaukopalvelun perusmaksu on 5€.
    Tällöin kaukolainamaksuun (5€) lisätään lähettäjäkirjaston hinnaston mukaan 7-15€

”Kirjastokahvila”

Kirjaston asiakkaat voivat kirjastokäynnillään juoda kupposen esimerkiksi moccakaakaota tai Cappuccinoa maksullisesta kahviautomaatista, kirjaston yläaulassa.

Kirjaston kotipalvelu

Mikäli kärsit pitkäaikaissairaudesta tai olet liikuntarajoitteinen ja kirjastoon pääseminen on hankalaa, voit silti saada lukemista kirjastosta.

Kirjasto tarjoaa kotipalvelua niille kuntalaisille, jotka eivät itse pääse kirjastoon. Kotipalvelun kautta voi lainata kaikenlaista aineistoa musiikista äänikirjoihin ja tavallisista kirjoista isotekstisiin kirjoihin.

Kirjakassi vaihdetaan joka kuukauden 1. tiistaina.

Kotipalvelun asiakkaaksi voit ilmoittautua ottamalla yhteyttä kirjastoon p. 040-164 3000.

Kirjaston opetus- ja ryhmäkäynnit

Kirjastonkäytön opetusta sekä kirjaston tilojen esittelyä järjestetään kouluille, päiväkodeille ja tarvittaessa myös muille ryhmille. Kirjaston henkilökunta tulee myös pyydettäessä esittelemään kirjastoaineistoa ja kertomaan kirjaston toiminnasta erilaisiin tilaisuuksiin.

Opastus- ja ryhmäkäyntien ajanvaraus p. 040-164 3000.

Kotiseutukokoelma

Kun haluat tietoa paikallishistoriasta, voit tutustua kotiseutukokoelman aineistoon. Kotiseutukokoelmaan kerätään Rautalampia koskevaa kirjallisuutta, lehtiä, lehtiartikkeleita ja vuosikertomuksia sekä rautalampilaisten tai Rautalammilla asuneiden kirjailijoiden teoksia. Kotiseutukokoelman aineisto on käytettävissä ainoastaan kirjastossa eikä sitä lainata kotiin.

Kopiointipalvelu

Kirjastossa on valokopiokone, jolla on mahdollisuus ottaa sekä värillisiä että mustavalkoisia A4- ja A3-kokoisia kopioita. Kopiot maksavat 0,30 euroa/ sivu/mustavalko ja 0,50 euro/sivu/värilliset.

Lainattavia soittimia

Lainattavissa on akustinen kitara ja kaksi ukuleleta, joiden kantokassissa on mukana viritysmittari. Laina-aika soittimilla on 14 vrk. Soittimet ovat Sisä-Savon Sävelten hankkimia.

Lehtilukusali

Lehtilukusalissa voi käydä lukemissa uusimmat lehdet.  Suurin osa on tilattu kirjastoon, osa saadaan lahjoituksina.

Lehtilukusaleissa on käytettävissä ePress- ja eMagz -sähköiset lehtipalvelut. ePress -sanomalehtipalvelu tarjoaa kotimaiset paikallis- ja maakuntalehdet. eMagz -palvelusta löytyy aikakauslehtiä luettavaksi.

Liikuntavälineiden lainaus

Kirjastosta voi lainata liikuntavälineitä. Tarjolla on mm. frisbeekiekkoja, kahvakuulia, vesijuoksuvöitä, jumppakuminauhoja, sauvakävelysauvoja sekä erilaisia ulko- ja pihapelejä.

Rautalammin kunnan liikuntatoimi hankkii liikuntavälineet kirjastoon. Kunnallisen liikuntavälinelainauksen ajatus on tarjota kaikille tasapuolinen ja ilmainen mahdollisuus testata liikuntavälineitä. Liikuntavälineiden lainaus tapahtuu kirjastokortilla ja laina-aika on kaksi viikkoa.

Kirjastossa lainattavissa olevat välineet ja pelit:

Metallinpaljastimet

Kirjastolla on lainattavissa kaksi kappaletta metallinpaljastimia ja yksi pinpointteri, joka on suunniteltu käytettäväksi erityisesti rautapitoisten ja ei-rautapitoisten metallien ”pinpoittaamiseen” eli tarkan sijainnin määrittämisen helpottamiseksi. Laite on suunniteltu käytettäväksi varsinaisen metallisetsimen rinnalla entistä parempien löytöjen tekemiseksi.

Rautalammin museonystävät ja Rautalammin Historiallinen yhdistys omistavat ko. laitteet ja ne ovat lainattavissa kirjastokortilla. Laina-aika on 1 viikko.

Nettikoneet

Kirjastoon voit pistäytyä lukemaan sähköpostisi tai vaikka hoitamaan pankkiasioitasi. Jos olet opiskelija tai haluat kirjoittaa hakemuksen, kannattaa varata aika tietokoneelle etukäteen.

Kirjastossa on käytettävissä viisi asiakastietokonetta. Koneille voi varata ajan kirjaston lainaustiskistä. Ajanvarauksen voi tehdä ½ tunniksi kerrallaan. Yksi työasema on varattu tekstinkäsittelyyn ja sille on mahdollista saada myös pitempiä aikoja tarpeen mukaan. Uuden ajan voi varata vasta kun entinen aika on käytetty. Internetin käyttö on maksutonta.

Kaikilta koneilta on tulostusmahdollisuus. Tulostaminen maksaa 0,30 euroa/ sivu/mustavalkotulosteet ja 0,50 euro/sivu/värilliset tulosteet.

Kirjastossa on asiakkaiden käytössä langaton verkko. Verkon käyttö on maksutonta.

Ajanvaraukset puhelinnumerosta 040-164 3000 .

Piano ja flyygeli

Kirjastossa on piano ja flyygeli, joita on mahdollisuus käyttää kirjastossa järjestettävissä konserteissa. Molempia on myös mahdollisuus käyttää soitonharjoittelussa. Harjoitteluajat sovitaan mieluiten kirjaston aukioloajan ulkopuolelle esim. ennen kirjaston aukeamista.

Harjoitteluajan varaus puhelinnumerosta 040 164 3000.

”Rautalampi -polkupyörät”

Voit lainata itsellesi tai vieraallesi polkupyörän ja pyöräilykypärän kirjastolta ja lähteä tutustumaan lähiympäristöön.  

Pyörän lainaus ja palautus asiakaspalvelusta
Pyörän laina-aika on 1 viikko. Pyörän lainaamiseen ei tarvitse kirjastokorttia. Täytä ensin lainauslomake kirjaston asiakaspalvelussa. Sen tehtyäsi saat avaimen ja valot kirjaston edustalla olevaan pyörään. Pyörät palautetaan lukittuna kirjastolle. Avain ja valot palautetaan kirjaston asiakaspalveluun. Pyörän lainaajan on oltava 15 vuotta täyttänyt. Mikäli alle 15 -vuotias haluaa lainata pyörän, on huoltajan oltava mukana.  

Vastuu pyörän käytöstä
Tarkista että pyörä on toimintakunnossa ennen kuin lähdet sillä liikkeelle. Lainaaja on vastuussa pyörästä laina-aikana. Älä jätä polkupyörää lukitsematta ja valvomatta minnekään. Pyörän laina on henkilökohtainen eikä pyörää eikä pyörän avainta saa luovuttaa muille. Normaalista käytöstä johtunutta vahinkoa, kuten kumin puhkeamista, ei tarvitse korvata.  

Vaihtohylly

Kirjastolta on usein toivottu ns. vaihtohyllyä, johon asiakkaat voisivat tuoda omia luettuja lehtiä tai kirjoja. Nyt kirjaston yläaulaan on sijoitettu hylly joka toimii periaatteella tuo tullessasi vie mennessäsi.

Äänitteiden kuuntelu ja videoiden katselu

Äänitteitä voi kuunnella kirjastossa kolmessa eri pisteessä. Kirjaston kokoelmiin kuuluvia DVD -elokuvia voi katsella musiikkihuoneessa.

Tervetuloa viihtymään kirjastossa!