Kartat ja -reitit

Hyödyllisiä karttoja:

VisitRautalampi.fi -sivuilta löydät alueen melonta- ja vaellusreittejä, karttoja ja tietoa alueen retkeilykohteista (laavut, luontokohteet, museot).

Kirjastossa on myös mahdollista tulostaa Etelä-Konneveden kansallispuiston patikointi- ja luontomatkailukarttoja.

Melontareitit

Kuvaus reiteistä 

  1. Käpynän ukon kierros

Lähtöpaikan osoite: Satamatie, Rautalampi

Reitti alkaa Hanhitaipaleen kalasatamasta ja kulkee Saukkosaaren ympäri. Reitti on suojainen ja sopii hyvin perhemelontareitiksi. Reitillä on monta kiinnostavaa nähtävyyttä: Saukkosaaren tafoni sijaitsee saaren itärannalla olevassa jyrkänteessä. Saaren eteläisessä osassa asustaa majava. Majavan pesää ei saa rikkoa vaan se tulee kiertää. Käpynän Ukko on miesfiguuria muistuttava kalliomuodostelma, jonka voi nähdä lymyilevän Käpynänvuoren seinämässä.

  1. Rajasaaren kierros Hankavedellä, 9 km

Lähtöpaikka osoite: Konnekoskentie 552, 77700 Rautalampi

Reitti alkaa ja loppuu Törmälän loma- ja kurssikeskuksen rannassa sijaitsevaan retkisatamaan. Törmälässä on kahvila- ja majoituspalvelut sekä parkkipaikka. Törmälästä pääsee myös Etelä-Konneveden kansallispuiston retkeilyreiteille. Rajasaaressa sijaitsee laavu, kota, puucee, polttopuuvaja sekä venelaituri.

Lisätietoja: Luontoon.fi,  Törmälä

  1. Toussunlinnan kierros, 18 km

Lähtöpaikan osoite: Uimalantie, 77700 Rautalampi,

Reitti alkaa Rautalammin kyläkeskuksesta uimarannalta. Lähtöpisteessä on parkkipaikka ja puucee. Reitti soveltuu omatoimimelojalle päivän tai kahden retkeksi. Pohjois- ja etelätuulella tuuli voi olla haitallista, koska reitti on miltei suoraan pohjois-etelä -suuntainen eikä matkalla ole suojaisia saaria. Reitin varrella sijaitsee Sirkkavuorten laavu. jonka rantaan pääsee kanootilla. Laavun rannassa ei ole laituria. Laavulla on puucee ja puuvarasto. Se sijaitsee moottorikelkkareitin varrella. Laavulle tulee yksityinen metsäautotie, joka ei sovellu autoliikenteelle.

Toussunlinnan esihistorialliseen kalliomaalaukseen pääsee tutustumaan ainoastaan vesitse tai jäätä myöten. Se sijaitsee Hankaveden Toussunlinna -nimisen jyrkänteen veteen putoavassa pystysuorassa kallioseinämässä, noin 8 km Rautalammin kuntakeskuksesta. Maalaus on osan vuodesta veden alla. Muistathan, että maalaus on suojeltu muinaismuistolailla. Rautalammin museossa voi tutustua kalliomaalaukseen ja ostaa maalauksen pohjalta suunniteltua hopeakorua.

Lisätietoja: Rautalammin museoPohjois-Savon muisti