Näyttelyt

Tulen ja Veden sisaruusavarauus

 Outi Leiskuma ja Mervi Riikonen:  Tulen ja Veden Sisaruusavaruus 3.-30.6.2024

Outi Leiskuman ja Mervi Riikosen näyttelyn teemana on sisaruuden tutkimusmatka, jonka alkulähteenä on kirjastossa vuonna 2008 esillä ollut näyttely  ’Yön ja päivän poljento – Kolmen naisen värimatkoja’. Silloin he soinnuttelivat yhteen äitinsä kudonnaisia ja omia maalauksiaan, teemana erityisesti värien voima. Nyt he palaavat värien ääreen, mutta uudesta näkökulmasta, laajemman sukutarinan löytöjä ja oivalluksia jakaen.  He ovat työstäneet monin tavoin viime vuosina luovaa perintöään ja yhteistä sukupuutaan, jossa yhdistyvät itäinen tunne ja läntinen järki, hehkuva tuli ja viileä vesi. Näyttelyssä he tutkivat  maalauksin, valokuvin, runoin ja tilateoksin, miten heissä elää ja ilmenee tämä raja ja sen mukanaan tuoma vuoropuhelu. 

3.7.-30.7. Mirja Nuutisen ja Päivi Lundvallin näyttely Visuaalinen vuoropuhelu

Mirja Nuutinen ja Päivi Lundvall ovat toteuttaneet taidenäyttelyn käyttäen menetelmänä visuaalista vuoropuhelua. Esitetyt kuvat herättävät tunteita, synnyttävät ajatuksia ja johtavat lopulta yhteisiin tulkintoihin kokemuksista.

Näyttely perustuu keskusteluprosessiin, jota on käyty jo kymmenien vuosien ajan. Erityisinä kiinnostuksen kohteina ovat tässä pitkässä vuoropuhelussa olleet kuvataide, erilaiset kuvallisen ilmaisun tekniikat, oma luovuus ja luovuus yleisenä ilmiönä niin taiteessa, tieteessä kuin tekniikassakin. Yhdessä he ovat kiertäneet maailman taidemuseoita ja alati uteliaina seuranneet oman luovuutensa kehittymistä kokeilemalla rohkeasti erilaisia ilmaisutapoja ja -välineitä.

Konkreettisesti visuaalinen vuoropuhelu käynnistyi, kun he huomasivat toistensa kuvallisen ilmaisun olevan yhteneväistä, vaikka he käyttävät eri menetelmiä ja asuvat kaukana toisistaan. Hämmästyttävästi Nuutisen teoksen pariksi saattoi löytyä juuri samanaikaisesti syntynyt kuva Lundvallilta. Ehkä kuvallisen ilmaisun samankaltaisuuteen on johtanut myös pitkä ystävyys, naiseus, äitiys, läheinen suhde luontoon ja kiinnostus kuvataiteisiin.

Visuaalista vuoropuhelua on käyty julkisesti kesäkuusta 2021 alkaen @dialogue–of–views Instagram-tilillä, johon on kertynyt lähes päivittäin toisen esittämiä haasteita ja toisen niihin antamia vastauksia.

Töiden tyyli elää vuoropuhelun myötä. Usein niissä on vahva, värikäs ja ekspressiivinen ote, mutta ajoittain dialogi kääntyy yksinkertaisen minimalistiseksi ja mustavalkoiseksi. Kuvat ovat myös dokumentaarisia, sillä ne ovat siinä hetkessä ja maailmantilanteessa syntyneitä. Teoksissa voi nähdä hetken synnyttämää ahdistusta, surua tai onnea, iloa ja luomisen voimaa.

Mirja Nuutinen on pitkän uran tehnyt graafinen suunnittelija, kuvittaja/kuvataiteilija, joka yhdistää digitaalisissa kollaaseissaan valokuvaa ja eri tekniikoilla tekemäänsä uniikkia materiaalia. Teokset ovat kerroksellisia, fragmentaalisia ja graafisia. Toisinaan vain yksinkertainen viiva voi riittää kuvaamaan elettyä hetkeä.

Päivi Lundvall (FT, HtM) on tutkija ja yrittäjä, joka tulkitsee kokemaansa luovan valokuvauksen keinoin. Aluksi kiinnostuksen kohteena olivat luonnon lähitarkastelussa havaittavat muodot, kuviot ja niiden muodostamat abstraktiot. Monimuotoinen luonto on jo sinällään herkän kaunis, mutta vähitellen siitä löytyi luovan valokuvauksen keinoin kauneuden lisäksi kerroksia, rosoisuutta ja jopa raakuutta.

Varatut näyttelyajat

2024
Tammikuu Kari Kotkan näyttely ”kuvia matkan varrelta” Kari Kotka 8.-31.1.2024
Helmikuu Sieluni silmin, mieleni maisemia” Veli-Matti Miettinen 2.2.-29.2.2024
Maaliskuu Hannu Karvinen ”Hetken kuvia” Hannu Karvinen 4.3.2024-29.3.2024
Huhtikuu Kansalaisopiston kevätnäyttely Anneli Tarvainen 4.-26.4.2024
Toukokuu Eskarilaisten kevätnäyttely
Kesäkuu Tulen ja Veden Sisaruusavaruus  Outi Leiskuma & Mervi Riikonen 3.-30.6. avajaiset 3.6.2024
Heinäkuu Visuaalinen vuoropuhelu Mirja Nuutinen ja Päivi Lundvall 2.-30.7.2024
Elokuu
Syyskuu
lokakuu
Marraskuu Kierinniemen yhteisnäyttely hoitajat ja asukkaat
Joulukuu