”Suurpitäjä on pirstaloitunut ajan saatossa, mutta emäpitäjän keskus elää edelleen vahvasti ajan virrassa.” (Rautammin 450-vuotiskirjasta)

Tulevaisuus on aina edessä, mikä tunnustetaan erilaisissa sananlaskuissa monella tapaa. Jo antiikin aikana tiedettiin, ettei  ”samaan virtaan voi astua kahdesti” ja että huominen on erilainen kuin eilinen. Toisaalta myös sanotaan, että ”vierivä kivi ei sammaloidu”: eteenpäin meneminen on välttämätöntä, mutta kun sen tekee päättäväisesti ja rohkeasti – täyttä laukkaa, kuten ratsastuskunnan ylpeydellä voisi sanoa –, on lopputuloksena jotain uutta ja hienoa.

Maailmassa tulee aina olemaan sekä suurta että pientä, globaalia ja lokaalia. Laajaa kansallista keskustelua käydään Suomen talouden, koulutuksen, sosiaali- ja terveysuudistuksen sekä kuntien tulevaisuudesta: mutta ”vaikka organisaatioiden päätöksenteko, tuotanto ja palvelut keskittyvät, niin kuitenkin hyvinvointiyhteiskunnan kansalaisille järjestämät peruspalvelut täytyy tulevaisuudessakin jakaa paikallisesti”, kuten kunnanjohtaja Risto Niemelä Rautalammin 450-vuotiskirjassa huomauttaa. Tilastojen, tuontatograafien ja numeromatriisien lisäksi asioita, jotka ihmiselle ovat tärkeitä, ovat myös paikallishenki, luonnonläheisyys, turvallisuus ja se, minkä paikan parhaiten tuntee kodikseen.

Rautalammilla on tekemisen meininki: täällä halutaan kokeilla uskaliaasti uusia ajatuksia. Ei ole sattumaa, että kunta on useasti valittu alueensa yrittäjäystävällisimmäksi paikaksi. Täällä on myös hyvä olla ja elää: hyvän kotipaikan teemme me kaikki yhdessä – vireä kulttuurielämä, vahva paikallishenki, urheiluseurat, yhdistykset ja yritykset ovat kaikki sekä ylpeydenaiheita että tulevaisuuden eväitä. Rautalammilla keksitään, uskalletaan ja toteutetaan – sekä neljä ja puoli vuosisataa sitten, nyt että tulevaisuudessakin!

Tämä kappale perustuu osittain kunnanjohtaja Risto Niemelän kirjoittamaan lukuun "Kunta ja valtio" Rautalammin 450-vuotiskirjassa Emäpitäjä ajan virrassa