Valta ja vaikuttaminen Suomessa: kunnissa, valtion tasolla, Euroopan Unionissa, mediassa, järjestöissä. Millainen väestöryhmä ovat suomalaiset? Suomen asema on EU:ssa, maailmantaloudessa? Suomalainen oikeuslaitos ja kansalaisen oikeudet. Hyvinvointijärjestelmä ja sen rahoitus.
Markkinoiden toiminta – kilpailu ja hinnan muodostuminen. Rahoituslaitokset, lainat, korot, sijoittaminen ja riskien hallinta. Suhdannevaihtelut, työttömyys, työvoimapula ja työvoiman rakennemuutokset. Talouspolitiikan keinot ja verotus. Kuntien ja valtion talous. Globaali maailmantalous, Suomen ulkomaankauppa.
Eurooppalaisuus ja eurooppalainen identiteetti. EU-kansalaisuus. Päätöksentekojärjestelmä EU:ssa. EU-alueen yhteinen talous- ja rahapolitiikka – sen haasteet, vaikutukset EU-maihin. Eurojärjestelmä. Turvallisuus ja tulevaisuus globaalissa muuttuvassa maailmassa.
Perustietoa perheoikeudesta, työoikeudesta, kuluttajansuojasta, velasta, vakuuksista ja maksukyvyttömyydestä, asumisesta. Muutoksenhaku viranomaisten päätöksiin. Tekijänoikeudet. Ympäristöoikeus. Rikos- ja prosessioikeus. Rikostutkinta ja syyteharkinta. Oikeudenkäynti ja sen vaihtoehdot. Rangaistukset. Kansainvälinen oikeus ja siihen vetoaminen.