Kevätmarkkinat la 20.4.2024 klo 9-16 Nuapurin takapihalla!

Mukaan on ilmoittautunut jo yli 30 myyjää! Tarjolla mattoja,  leluja, koruja, elintarvikkeita, lakuja, ruokaa mm. Vempan kala, hodareita, makkaraa ym ym. Lapsille MLL:n pomppulinna.

Myyntipaikkatiedustelut:  sähköposti pestuumarkkinat@rautalampi.fi tai klo 16 jälkeen Jouni Juhala p. 040 5590225.

Samaan aikaan Nuapurin etupihalla perinteinen Ravintola Nuapurin hyväntekeväisyyshuutokauppa klo 12. Tavaroihin voi tutustua klo 11 alkaen.

Ensi vuonna pestuumarkkinat 14.-15.9.2024. Samaisena viikonloppuna myös SM-suunnistuksen keskimatka ja -viesti Rautalammilla ja toki paljon ohjelmaa koko pestuuviikon aikana!

Pestuita ja ohjelmaa järjestävät mm. Seurayhtymä Rautalammin Pestuumarkkinat ry, paikalliset yhdistykset, yrittäjät, Osuupankki ja Rautalammin kunta. Pestuilla tärkeää ovat kohtaamiset ja sekä vanhat, että uudet perinteet. Pestuulauantaina 9.9.2023 tuli erityisesti kohtaamisia, sillä arvioidaan, että kävijoitä oli kaiken kaikkiaan noin  12000. Kävijät jakautuivat kahden päivän ajalle. Myyjiä oli 204.

Pestuumarkkinat näkyvät myös facebookissa: Pestuumarkkinat

RAITTISOITTOKILPAILUN VOITTI vuonna 2023 KATTILA-KARRI! 

Vuoden 2023 Raittisoittokilpailijat olivat  Moottorihotelli, Antti Taival ja Kattila-Karri. Esittely tapahtui Pestuulavalla lauantaiaamuna noin klo 10 ja tämän jälkeen he  esiintyivät eri puolilla markkina-aluetta palatakseen lavalle esiintymään noin klo 14, missä myös voittaja julkistettiin. Tänä vuonna kirjo oli laaja ja lahjakas ja soittajat saivat paljon kuulijoita.

Antti Taival voitti raittisoittokilpailun yleisöäänestyksen. Kokoonpano oli klassinen mies ja kitara folk-menoa korosti musiikkia tukeva pukeutuminen. Antin lauluääni herätti suuresti ihailua yleisön keskuudessa- Antti Taivalta voi makustella oheisen linkin takaa: https://www.youtube.com/@antti_taival. Keskustelua herätti ”Kuinka Karri kattiloineen pystyi viemään laulukisan voiton?”. Karrin instrumentaaliesityksellä tässä voisi olla varmasti haastetta, kisa on kuitenkin nimenomaan katusoittokisa, eli ei pelkästään laulajien kilpailu. Antti esitti oma tekemiään kappaleita. Kattila Karri voitti kisan tuomarit puolelleen ja näin ollen osuuspankin sponsoroiman tuhannen euron palkinnon. Karrin esiintymistä kuvattiin sanoilla ”lumoava, pysäyttävä”. Karri oli harvinainen esiintyjä rautalammin raitilla, ja herätti kuulijoissaan hämmästystä. Tuomaristo tarkkaili erityisesti sitä kuinka yleisö pysähtyy seuraamaan ja Karrin esitys selvästi pysäytti. Vaikka kilpailussa ei ole tärkein tekijä soittotaito, paistoi Karrin esiintymisestä vankka instrumentin hallinta, kuvaavaa oli artistin oma kerronta: ”Kyllä tuolla kodinhoitohuoneessa on muutama sata tuntia tullut harjoiteltua”. Kattila-Karri esitti omia kappaleitaan.

Valtakunnallisen raittisoittokilpailun järjesti Rautalammin Rockmuusikot ry ja palkinnon lahjoitti Rautalammin Osuuspankki. ja lisätietoja voi kysellä puheenjohtaja Anttu Röntyseltä, p. 044-0629 030 tai sähköpostilla Raittisoittokilpailu23(at)gmail.com.

Antti Taival

Antti Taival on laulaja/lauluntekijä jonka lauluissa kuuluu kaipuu menneeseen aikaan. Pelkistetyt kappaleet maalaavat kuvaa sielunmaisemasta, missä tienvarsilla matkustavat kulkurit ja kesän muistot leijailevat lehtien mukana. Jos Antin musiikkia pitäisi kuvailla kahdella sanalla ne olisivat kaipuu ja toivo. Sillä yksi asia joka on varmaa, on se, että matka jatkuu.

Moottorihotelli

Suonenjoelta lähtöisin olevat Suomela, Lampela ja Huttunen ovat soittaneet yhdessä (vuosituhannen vaihteen pitkää taukoa lukuunottamatta) jo vuodesta 1983 asti. Nuorenpana hei soittivat Motörheadin musiikkia nopeammin kuin Motörhead itse. Motto oli Fast and Young. ”Kun emme enää ole nuoria, olemme tehneet sovittaneet Motörheadin musiikkia lounge-formattiin ja kääntäneet ne suomeksi. Tänään kuulemme siis Pataässän, Pommikoneen ja Viikatteen sanoittaman Luuvitosen”.

Kattila-Karri

Kattila-karri Ihastui kupola-soittimeen (handpan) jo yli kymmenen vuotta sitten, kun näki netissä videon kyseisestä soittimesta, mutta hinnan ja saatavuusvaikeuksien vuoksi soitin oli saavuttamattomissa, joten unohti sen pitkäksi aikaa. Myöhemmin hän muisti koko soittimen olemassa olon taas ja rupesi selvittämään olisiko niitä jo helpommin saatavilla. Sen jälkeen hän on istunut satoja ja satoja tunteja kodinhoitohuoneessa kyseinen kattila sylissään. ”Uskon, että iso osa ihmisistä haluaisi kyseistä soitinta kuunnella. He eivät vain tiedä, että sellainen on olemassa”!

Lue lisää lehtijutusta: Sisä-Savon lehti(maksumuurin takana).

TUNNELMIA VUODEN 2023 PESTUILTA

Perjantaina

Uittis oli lähtöpaikkana kirkkovenesoutukilpailulle. Etualalla Kerkonkosken askartelupajan upeita venetsialaisten lyhtyjä

Kunnan joukkue valmistautuu

Jännit-tävät kirkko-vene-soutu-kilpai-lut Pitkä-lahdes-sa!

RautUn ja kunnan joukkue

Perjantaina otettiin mittaa kirkkosoutuvenekilpailussa. klo 12.30 olivat vastakkain Suonenjoen ja Rautalammin lukiot ja klo 18 Rautalammin urheilijat ja kunnanhallituksesta ja valtuustosta koostettu joukkue.

Lukiot ovat kisanneet keskenään vuodesta 2003 lähtien, mutta vuoden 2015 jälkeen on ollut taukoa. Kiertopalkintokin on ollut Suonenjoella ja ei sitä tälläkään kertaa saatu Rautalammille, kun Suonenjoen lukio vei voiton. Ehkä voittoon vaikuttivat Rautalammin joukkueessa rikkoutuneet airot. Joka tapauksessa Kisa tapahtui upeassa kelissä Pitkälahdessa.

Voittoisa RautUn joukkue

Illalla väkeä kokoontui mukavasti katsomaan RautUn ja kunnanhallituksen, sekä valtuuston muodostaman joukkueen kilpailua. Kisa oli alusta asti RautUn hallussa, mutta ilmaiseksi voitto RautUlle ei tullut: aika monella soutajalla oli rakot käsissä. Ensi vuonna täytyy soutajille sponsoroida hanskat!  Ari Virta selosti kisan ammattitaidolla ja oli kiva kuulla juttuja aikaisempien vuosien souduista. Laavulla nokipannukahvia ja makkaraa tarjoili Eine laukkarinen.  Oli oikein mukava ja lämminhenkinen tapahtuma!

Pestuurokki pestuulavalla klo 19.30 – esiintyjinä Rapulateatteri ja Kurkkuparkki

Illan esiintyjät olivat Rapulateatteri ja Kurkkuparkki.

Rapulateatteri soitti omaa tuotantoaan ja Kurkkuparkin setti oli energistä skatepunkkia.  Pestuurock keräsi noin 150 hengen yleisön! Tapahtuman järjesti Rautalammin Rockmuusikot ry.

lauantaina

Taikuri Toomas Pitkänen

Taikuri Toomas Pitkänen

Pestuulavalla taikuri Toomas Pitkänen, voimailijoiden pestaus ja historiallisten pukujen näytös

Toomas Pitkänen on suomalainen ammattitaikuri. Toomas rakastui taikuuteen 13-vuotiaana. Pian harrastuksesta oli tullut pakko mielle, eikä Toomas halunnut mennä mihinkään, ilman että korttipakka oli mukana.

Toomas todellakin kohotti pestuutunnelmaa ja viihdytti koko pestuukansaa lauantaina pestuulavalla klo 10.30, klo 12.30 ja klo 13.30. useampi lapsi ja aikuinen pääsi avustamaan taikuria lavalle ja myös lähitemput hämmästyttivät. Lämmin päivä, iloinen ja energinen esiintyjä sai kyllä yleisönsä viihtymään ja nauramaan!

Pestuumarkkinoilla on esitelty historiallisia asuja jo useampana vuonna

Lapsille paljon ohjelmaa!

 

Lauantaina Perinnepestuualueella klo 11-13 oli Vitilampaan johdolla keppihevosten askartelua villasukista. Reilu 30 lasta kävi tekemässä villasukkakepparit. Samaan aikaan Wanha Ratsastuskeskus tarjosi lapsille poniratsastusta ja aasiselfieitä kaikille Martan kanssa. Myös Martat esittelivät kasvivärjäystä ja kehruuta.

MisseKissan musiikki on laadukasta ja mukaansa tempaavaa. Kissan kaunis lauluääni ihastuttaa kaiken ikäisiä kuulijoita.

Sunnuntaiaamu on lasten!

Nappulakisoihin ilmoittautui yli 70 lasta! Ennen nappulajuoksuja lapsia emännöi tuttu hallitonttu Hilima Haipakka. Lasten mieliin oli myös MisseKissa esitys. MisseKissa on raikas ja energinen lasten hahmo, jonka esitykset koostuvat vuorovaikutteisista lauluista ja inspiroivista, iloisista tarinoista. Laulut ovat uusia nykyajan mukaisia biisejä räpistä poppiin, esityksessä mukana myös perinteisiä, jo lasten tuntemia laululeikkejä.

Olympiakulkue 2023 MisseKissan ja Nellen johdolla (kuva lukion saksanryhmä)

Lasten ohjelman jälkeen iloinen ja äänekäs olympiakulkue lähti laulaen pestuulavalta urheilukentän nappulajuoksuihin! Ryhmää johtivat Nelle Karjalainen ja MisseKissa, perää piti Hilima Haipakka.

Pestuualueelta löytyi myös tivoli urheilukentältä, trampoliini torilta lähellä skeittiramppia ja kasvomaalausta ja tietysti kaikkea värikästä, maukasta ja tuttuja!

Ei ole pestuita ilman musiikkia, tansseja ja haitarimusiikkia!

Pelimanni Nelle on tuttu näky ja kuulo Pestuilla

Raittisoittokilpailusta kerrottiin sivun alkupuolella. Muuta musiikkia pestuulavalla ja alueella tarjoilivat mm. Nenne Karjalainen ja Aki Hytönen. Lauantaina perinteiset pestuutanssit Työppärillä klo 19 ja musiikkia myös Nuapurissa ja Ehtoossa. Ehtoossa viihdyttää DJ Vilunki3000 perjantaina ja lauantaina. Nuapurissa perjantaina Little Willie Mehto ja Rock’n Rolly Parton  ja lauantaina Turo’s Hevi Gee. Pestuuohjelmassa oli myös yhteislaulua ja sillä oli oma innokas yleisönsä.

Perinnepestuut & Lux Rautalampi Museokorttelissa

Perinnepestuut järjestettiin tänä vuonna Museokorttelissa. Jo pelkästään pihalla kävely vei menneeseen. Alueella oli mahdollista ottaa kuvia vanhaa valokuvaustaustaa vasten, tutustua kasvivärjäykseen, lankojen kehruuseen. Lisäksi Vitilampaan kanssa sai askarrella villasukkakeppihevosia. Lauantai-iltana viihdytti DJ Vilunki3000 ja tietenkin valoshow Lux Rautalampi.

Lux Rautalampi ihastutti lauantai-iltana museokorttelissa. Tunnelma oli kuin Keski-Euroopassa!

Toki perinteet näkyvät koko pestuualueella. Alueella oli pukukilpailu niille, jotka pukeutuivat vanhaan asuun ja arvonnassa palkinnon voitti Kirsi Kyrö. Vanhat asut kiinnostivat kovasti: pestuukatsomo oli täynnä historiallisten asujen näytöksessä. Myös vanhoihin perinnekävijöihin törmäsi varmasti tuoreiden lakujen lähellä. Pestuuskriinillä näkyi kooste Rautalammin vanhoista kartanoista ja sitä seurasi moni pestuukävijä. Raitti näytti ihan erilaiselta Matin Puupajan vossikkakyydillä ja lauantaina eteneminen raitilla olikin hidasta suuren automäärän vuoksi

Runsauden sarvi jatkui spedeilyllä

NAISEN LOGIIKKA on sketsinäytelmä naisen oivaltavasta mielikuvituksesta ja sen mittaamattomasta monipolvisuuden maailmasta!Rautalammin kirjaston kivijalassa esitettiin Naisen logiikka näytelmä pe 8.9. klo 19.30 ja la 9.9. klo 15. Liput 15 € ja ennakkoon Arttelishop. Esityksen kesto on noin 1 h 15 min ja rooleissa Marja Kekki ja Arto Vesterinen, sekä Harri Helin ja Taina Pärnänen.

Masinistiin kulttuurj’päevät ja rompetori

Tänä vuonna Mobilistit juhlivat 30-vuotistaivaltaan 9.-10.9. Ohjelmassa oli perinteinen pestuuajo ja autot pysähtyivät raitilla esittelyihin. Matti Lohen koululla oli masinistikulkuneuvojen ja vanhojen kuvien näyttely. Lisäksi puunkaatosimulaattori. Rompetoria pidettiin Nuapurin takana olevalla kentällä.

Lue lisää Pestuiden historiasta täältä

Myyjäinfo 2023

HIP HEI HELLUREI TILULILU LEI Pestuumarkkinoille vei

Runon ja laulun Rautalampi vierailee myös pestuilla, kun kiviaidan runoja esitettiin”Runokaraokessa” lauantaina noin klo 14.40

Kirjastolla oli kaikilla tilaisuus kirjoittaa joko omia tai lempirunoja Runon ja laulun Rautalampi 2023-tapahtumaaan.Runot laminoitiin ja seuraavana päivänä ne esitettiin torin laidalla ja esityksen jälkeen ripustettiin kirkon kiviaidalle kaiken kansan luettavaksi.

Sisä-Savon Kansalaisopiston lausujat Tarja Hirvanen, Liisa Hytönen, Seija Mäkeläinen, Anu Parhamaa, Lea Penttinen, Maija Suuronen esittävät osan runoista Rautalammin Pestuumarkkinoilla 9.9.2023 Rautalammin torilla klo 14.40. Ohjelman on koonnut ja ohjannut Raili Vesterinen.