Koe ja näe

Tervetuloa Rautalammille!

Etsitkö luonnonrauhaa ja kirkkaita uimavesiä? Vaiko haetko vanhan maailman maisemaa, nukkumista suurkartanon katon alla? Kaipaatko kulttuuria ja kesäfestivaaleja – vai oletko sittenkin ratsastamisen, kalastuksen ja alamäkiluistelun perään? Rautalammilta löydät kaiken!

Rautalampi – luonnonihanuuden paikka

P7060404.dng

”Rautalammin kirkonkylä on sen laatuista maisemaa, joka jo varhain viime vuosisadalla sopi vastamaan tuolloin vallinnutta hyvän sisäsuomalaisen maiseman ihannetta. Se siis edusti eräänlaista ’ihannemaiseman’ tyyppiä: oli viehkeästi polveilevia kapeita vesireittejä, oli siellä täällä kohoilevia mäkiä ja vuorennyppylöitä, oli männikköharjanteita ja heleitä rantakoivikkoja. Kirkko, virkatalot, kartanot ja hyvin hoidetut maatilat olivat kukin omalla maisemallisesti keskeisellä, luontevalla sijaintipaikallaan. Tämän maisemakuvajaisen taustalla väikkyi etäisenä kiehtova tietoisuus muuta pitäjää hallitsevista suurista metsistä, avarista järvenulapoista ja karuista vuorista sekä viljelemättömistä suurista suomaista.” (Martti Linkola, ”Rautalammin kirja” s. 27-28)

Ei ole ihme, että Etelä-Konneveden maisema on valikoitunut kansallispuiston paikaksi. Vaeltajan viertä kohoavat jyrkät kalliorinteet ja korkeat hongat, kalasääksen kotipuut – veneilijää taas tervehtivät kalaisat vedet ja luonnonrannat.

Myös muu Rautalampi on näkemisen ja kokemisen arvoinen. Kirkonkylän perinnemaisema peltoineen, niemenkärkineen ja mäkineen on viehättävä yhdistelmä Järvi- ja Sisä-Suomen maastonmuotoja.

Rautalammilla on tekemisen meininki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos haet lomalta aktiivisuutta, täällä ei tekeminen lopu! Pieneksi kunnaksi Rautalammilla on poikkeuksellisen runsaasti liikuntapaikkoja – aina tenniskentistä alamäkiluistelurataan!

Kylällä myös järjestetään tapahtumia tiuhaan: markkinat, näyttelyt sekä lukion satulateatteri tarjoavat vatsantäytettä kulttuurinnälkäisille. Käy peremmälle ja katso, mitä vanha emäpitäjä voi juuri sinulle tarjota!

Tapahtumakalenteriin tästä