Näyttelytoiminta

Kulttuuritoimi koordinoi kirjaston vaihtuvia näyttelyitä. Taiteilijat ja taiteenharrastajat voivat hakea  kirjaston näyttelytilaa alla olevalla sähköisellä lomakkeella.

Sopivia näyttelyitä ovat taidenäyttelyt, valokuvanäyttelyt, käsityö- ja tekstiilinäyttelyt sekä esinenäyttelyt.

Rautalammin kirjaston ala-aulassa oleva näyttelytila on tarkoitettu tuottamaan iloa ja taide-elämyksiä! Sinne toivomme eri-ikäisten kävijöiden iloksi monipuolista näyttelytoimintaa – hae siis tilaa omalle yksityisnäyttelyllesi tai taideharrastaja-ryhmäsi töille.

Kullekin kalenterivuodelle on vakiintuneiden näyttelyjen lisäksi haettavissa kuusi noin yhden kuukauden pituista näyttelyaikaa. Haettavissa olevista näyttelyajoista pyritään varaamaan puolet harrastajataiteilijoille ja puolet ammattitaiteilijoille. Hakuaika on jatkuva ja hakeminen tapahtuu oheisella lomakkeella. HUOM! Rautalammin Museon remontti tuo vuodelle 2022 muutoksia totuttuun, eli näyttelyn kesän ajalle tuottaa Museo.

Näyttelytoiminnan periaatteet ja ehdot

Tila ja hinta

Rautalammin kirjaston ala-aulassa on monipuoliseen näyttelytoimintaan soveltuva näyttelytila.

Teosten esillepano on mahdollista ripustamalla kiskoihin vaijerikiinnityksellä, vaijerissa ripustuskoukku, tai suoraan sermeihin nauloilla. Kirjastolla on rajallinen määrä näyttelykalusteita, mm. veistosjalustoja ja sermejä. Näyttelytilassa on iso ikkunaseinä, ja osan tilasta voi pimentää verhoilla. Tilassa on kohdevalot sekä tallentava kameravalvonta.

Näyttelytilan vuokra on 20 € /viikko. Rautalampilaiset näytteilleasettajat 10 €/viikko. Kutsunäyttelyistä ei peritä vuokraa.

Soveltuva näyttelysisältö

Kulttuuritoimi päättää harkintansa mukaan näyttelytilan käytöstä eri taidelajien monipuolisuutta kunnioittaen. Näyttelyt voivat sisältää esimerkiksi maalaus- tai veistotaidetta, taidekäsityötä, valokuvaa tai mediataidetta. Näyttelyihin käyvät tutustumassa myös lapsia, joten näyttelysisältöjen tulee olla kaikille ikäryhmille soveltuvia.

Kulttuuritoimi tukee alueen harrastajataidetta tarjoamalla mahdollisuuden esimerkiksi yhteisnäyttelyiden pitämiseen. Yhteisnäyttelyn vastuuhenkilö tulee nimetä hakemuslomakkeella.

Näyttelyn järjestäjän toimenpiteet sekä pystytys

Näyttely ei saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä varsinaiselle kirjastotoiminnalle.  Näyttelyjen tulee vastata ulkonäöltään, tekniseltä toteutukseltaan, laadukkuudeltaan ja turvallisuudeltaan niitä vaatimuksia, joita edellytetään julkisissa tiloissa esillä olevilta näyttelyiltä. Näyttelyn järjestäjä vastaa näyttelyaineistosta, näyttelyluetteloista, teostiedoista sekä näyttelyn pystytyksestä, ylläpidosta ja purkamisesta sovittuna ajankohtana.

Näyttelyn tulee rajautua näyttelytilaan osoitetulle alueelle, eikä se saa tukkia kulkuväyliä. Kirjastolla on näyttelykalusteita, joita saa käyttää. Omien näyttelykalusteiden tuomisesta paikalle sekä käytöstä tulee neuvotella etukäteen.

Näyttelyitä ei vakuuteta eikä tilassa ole erillistä valvontaa, joten taideteokset sekä omat näyttelykalusteet ovat esillä näyttelyn järjestäjän omalla vastuulla.

Näyttelyn järjestäjä on velvollinen korvaamaan näyttelytoiminnasta aiheutuneet vahingot kirjaston kiinteistölle tai irtaimistolle. Näyttelyn järjestäjä vastaa näyttelyn turvallisuudesta ja näyttelyn mahdollisesti aiheuttamista henkilövahingoista.

Avajaiset

Näyttelyn järjestäjä vastaa näyttelyn avajaistilaisuuden järjestämisestä, kutsuista ja kustannuksista, kutsunäyttelyitä lukuun ottamatta.

Tiedottaminen

Kulttuuritoimi tiedottaa tulevista näyttelyistä kunnan verkko- ja Facebook-sivuilla ja paikallisten lehtien tapahtumakalenterissa näyttelyn järjestäjältä saatujen tietojen perusteella. Tiedot on toimitettava viimeistään kaksi viikkoa ennen näyttelyn pystytystä.

Mediatiedotteen, näyttelyjulisteen sekä muun näyttelyä koskevan materiaalin laatii ja toimittaa näyttelyn järjestäjä. Jpg-muotoinen näyttelyjuliste toimitetaan kahteen osoitteeseen minna.merivalo@rautalampi.fi ja maarit.hujanen@rautalampi.f verkko- ja Facebook-sivuille ja ilmoitustauluille laitettavaksi.

Hakeminen

Rautalammin kirjaston näyttelytilaa haetaan lomakkeella, jossa tulee määritellä näyttelyn sisältö mahdollisimman tarkasti. Näyttelykalenterin laatija tutustuu hakemuksessa esiteltyyn näyttelysuunnitelmaan ja hakijan referensseihin sekä ilmoittaa hyväksymisestä. Vuosittaista näyttelykalenteria suunnitellaan kokonaisuutena, joten pyydämme kärsivällisyyttä.

Varatut näyttelyajat

2022
Tammikuu
Helmikuu
Maaliskuu Ystäväni kasvit – Heijastuksia -taidevalokuvanäyttely Anu-Riikka Utriainen 28.2.-25.3.2022
Huhtikuu Kansalaisopiston kevätnäyttely
Toukokuu Eskarin kevätnäyttely
Kesäkuu Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton koululaisten kuvataidekilpailun näyttely 6.6.-23.6
Heinäkuu Metsäsuomalaisuus Rautalammin Museo
Elokuu Metsäsuomalaisuus Rautalammin Museo
Syyskuu Metsäsuomalaisuus Rautalammin Museo
Lokakuu
Marraskuu
Joulukuu

 

Tiedustelut:
kulttuurikoordinaattori Minna Merivalo
050 339 6954
minna.merivalo@rautalampi.fi

Kirjaston näyttelytilahakemus

Hakemus Rautalammin kirjaston alakerran näyttelytilaan. Hakuaika on jatkuva.
  • Hakijan tiedot

    Tähdellä * merkityt ovat pakollisia kenttiä
  • Tiedot näyttelystä

  • Näyttelyyn liittyvä oheisohjelma