Tapahtumakalenteri Näyttelykalenteri Rautalammilla tapahtuu-sivu Facebookissa. 

Ladataan Tapahtumat

Studia Generalia: Mitkä ihmeen inkeriläiset?

sunnuntai 4.7.2021 16:00 - 18:00

Tuplajuhlat! 200 vuotta täyttäviä Pestuumarkkinoita ja 460 vuotta täyttävää Rautalammin kuntaa juhlistetaan kahdella kaikille avoimella Studia Generalia -luennolla. Inkerinsuomalaisia käsittelevä ensimmäinen luento limittyy samalla Rautalammin museon kesän päänäyttelyyn. Toisella luennolla perehdymme palkollisten elämään ja pestuiden historiaan ja polkaisemme pelimannimusiikin tahdissa pestuut käyntiin. Tilaisuuksien kahvituksesta vastaa Rautalammin kunta.

 

Studia Generalia: Mitkä ihmeen inkeriläiset?

Matti Lohen koulu

Sunnuntaina 4.7. kello 16–18

Luennoitsijat dosentti, kulttuurihistorian tutkija Toivo Flink ja toimittaja, tietokirjailija Santeri Pakkanen

 

Kaikille avoin 90 minuutin luento käsittelee inkeriläisteemaa Ruotsin vallan ajoilta Gulagin vankileirien aikaan, Neuvostoliiton luhistumiseen ja paluumuuttoon. Toivo Flink lausuu tilaisuudessa myös omia runojaan.

Stolbovan rauha synnytti Inkerinmaan. Pohjansota, Pietarin kaupungin perustaminen, maa- ja kolhoosiorjuus, vankileirien pakkotyö ja neuvostovallan kaksoistodellisuus ovat muokanneet inkerinsuomalaisuutta. Minkä ansiosta inkeriläiset eivät liuenneet venäläisen kansan mereen? Mikä on inkeriläisten paikka Suomessa? Mitä suomalaisuudesta on jäljellä itärajan takana?

Luento limittyy Rautalammin museon kesän päänäyttelyyn Inkeriläiset, unohdetut suomalaiset.

460 vuottaan juhliva Rautalammin kunta tarjoaa tilaisuuden päätteeksi kahvit.

 

 

Luennoitsijat esittelyssä:

Toivo Flink

Vantaalainen Toivo Flink on dosentti, kulttuurihistorioitsija ja runoilija. Flink työskenteli Petroskoissa Punalippu-lehden (myöhemmin Carelia) toimituksessa. Hän on kirjoittanut useita runoteoksia ja myös kääntänyt venäläisiä runoilijoita. Flink muutti Suomeen vuonna 1990. Suomessa Flink on työskennellyt aineenopettajan ja tutkijana sekä Suomen Inkeri-liiton puheenjohtajana.

Flinkin väitöskirja käsitteli Inkerin ja Pietarin suomalaisten sivistys-, kulttuuri- ja itsetuntopyrkimyksiä vuosina 1861–1917. Flink on tutkinut inkeriläisen siirtoväen palautuksia Suomesta Neuvostoliittoon vuosina 1944–1955 ja kirjoittanut Inkerin liiton historian vuosilta 1922–1944. Parhaillaan hän on kirjoittamassa tutkimusta suomalaisten sivistyneistön kohtaloista I ja II maailmansodan välisenä aikana Neuvostoliitossa ja Suomessa.

Santeri Pakkanen

Rautalampilainen Santeri Pakkanen filosofian kandidaatti, toimittaja ja tietokirjailija. Pakkanen työskenteli Petroskoissa Punalippu-lehden (myöhemmin Carelia) toimittajana, päätoimittajana sekä Inkerin liiton puheenjohtajana. Hän muutti Suomeen vuonna 1991. Suomessa Pakkanen on työskennellyt äidinkielen opettajana ja toimittajana.

Santeri Pakkanen kokosi yhdessä tyttärensä, kulttuuriantropologi ja toimittaja Lea Pakkasen ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa Kansallismuseon näyttelyn Inkeriläiset, unohdetut suomalaiset vuonna 2020. Näyttelyssä kävi 23 000 vierasta. Pakkasten Inkeri-teemaa sukulaistensa kautta lähestyvä tietokirja Se tapahtui meille (Gummerus) valittiin vuoden 2020 historiateokseksi.

Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset on Rautalammin museon kesän 2021 päänäyttely. Näyttely on avoinna 17.5. – 1.8.2021. Rautalammilta näyttely jatkaa Rosphoto -valokuvakeskukseen Pietariin.

 

Tiedot

Päivämäärä:
sunnuntai 4.7.2021
Aika:
16:00 - 18:00
Tapahtumaluokat:
, ,
Tapahtuma tagia:
, , ,

Tapahtumapaikka

Matti Lohen koulu
Koulutie 14
Rautalampi, 77700 Suomi
+ Google Map

Tähän kalenteriin on koottu eri toimijoiden Rautalammilla järjestämiä tapahtumia. Rautalammin kunta ei vastaa tietojen oikeellisuudesta.

Jos haluat oman tapahtumasi lisättäväksi kalenteriin jätä tapahtuman tiedot linkin takaa löytyvällä lomakkeella.