Tapahtumakalenteri Näyttelykalenteri Rautalammilla tapahtuu-sivu Facebookissa. 

Ladataan Tapahtumat

Studia Generalia: Piiat, rengit ja pestuuperinne

sunnuntai 5.9.2021 16:00 - 17:30

pre-pestuut studia generalia luento piiat, rengit ja pestuuperinne

Tuplajuhlat! 200 vuotta täyttäviä Pestuumarkkinoita ja 460 vuotta täyttävää Rautalammin kuntaa juhlistetaan kahdella kaikille avoimella Studia Generalia -luennolla. Inkerinsuomalaisia käsittelevä ensimmäinen luento limittyy samalla Rautalammin museon kesän päänäyttelyyn. Toisella luennolla perehdymme palkollisten elämään ja pestuiden historiaan ja polkaisemme pelimannimusiikin tahdissa pestuut käyntiin. Tilaisuuksien kahvituksesta vastaa Rautalammin kunta.

Studia Generalia: Piiat, rengit ja pestuuperinne

Matti Lohen koulu

sunnuntaina 5.9. kello 16–17.30

Luennoitsija dosentti, taloushistorioitsija Teppo Vihola

Kaikille avoin 45 minuutin luento palkollisista ja pestuuperinteestä. Keitä ja missä asemassa olivat piiat ja rengit, joita pestuilla taloihin palkattiin? Olivatko palkolliset itsellistä omaa tietään kulkevaa työvoimaa vai elivätkö he pestuuvuottaan talollisten kahleissa. Mitä kaikkea pestaaminen merkitsi ja miksi? Uudesta paikasta sovittiin pestuumarkkinoilla, mutta mahtui pestuisiin paljon muutakin.

Maaseudun muutos ja myös Rautalampi on luennoitsijalle tuttuakin tutumpi. Sarkamuseon johtajan pestistä hiljakkoin eläkkeelle jäänyt Vihola on tutkinut maaseudun muutosta ja toimittanut Rautalammin 450-vuotishistorian Emäpitäjä ajan virrassa.

Ja kun kerran pestuita ollaan käyntiin polkaisemassa, niin annetaan haitarin soida ja laulun raikaa. Musiikista pestuuhenkeen tilaisuudessa vastaavat pelimannit Nelle Karjalainen ja Kari Rönkkö.

Näemme tilaisuudessa myös ensiesityksenä Perhosia askeleissa, joka on kahden hyvin erilaisen, omalla tavallaan vahvan naisen kuvitteellinen kohtaaminen Pestuumarkkinoilla aikaan, kun ihmiset olivat vielä kauppatavaraa. Se on herkkä ja runollinen syväsukellus jo varttuneemman piian, Annan sielunmaisemaan ja ajatuksiin uskosta, toivosta ja rakkaudesta – elämästä ja omasta elämäntehtävästään.  Tekstin yhdelle näyttelijälle on valmistanut rautalampilainen näyttelijä-ohjaaja Tiina Vertainen. Esiintyjä Tiina Vertainen.

460 vuottaan juhliva Rautalammin kunta tarjoaa tilaisuuden päätteeksi kahvit.

Luentoa tukevat Rautalammin Kulttuuriseura sekä Sisä-Savon perinneyhdistys.

 

Luennoitsija esittelyssä:

Teppo Vihola

Jyväskyläläinen Teppo Vihola on dosentti ja taloushistorioitsija, jolle maatalous ja sen muutokset ovat sydäntä lähellä. Vihola käsitteli väitöksessään maatalouden muutosta Suomessa 1870-luvulta ensimmäisen maailmansodan vuosiin. Hiljakkoin hän jäi eläkkeelle Sarka-maatalousmuseon pestistä.

Aikaisemmin Vihola on työskennellyt Snellman-instituutin johtajana, Kuopion kesäyliopiston tiederehtorina ja tutkinut Yhdyspankin ja Meritan historiaa sekä Kuopion pommituksia talvisodan aikaan. Viholan toimittama Emäpitäjä ajan virrassa – Rautalampi 450 vuotta julkaistiin vuonna 2011.

Tiedot

Päivämäärä:
sunnuntai 5.9.2021
Aika:
16:00 - 17:30
Tapahtumaluokat:
, , ,
Tapahtuma tagia:
, ,

Tapahtumapaikka

Matti Lohen koulu
Koulutie 14
Rautalampi, 77700 Suomi
+ Google Map

Tähän kalenteriin on koottu eri toimijoiden Rautalammilla järjestämiä tapahtumia. Rautalammin kunta ei vastaa tietojen oikeellisuudesta.

Jos haluat oman tapahtumasi lisättäväksi kalenteriin jätä tapahtuman tiedot linkin takaa löytyvällä lomakkeella.