RAUTALAMPI ON MUKANA UNICEFin LAPSIYSTÄVÄLLINEN KUNTA-MALLISSA 2024 ALKAEN

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa aloittaa vuonna 2024 Rautalammin ohella viisi muuta kuntaa: Humppila, Marttila, Ruokolahti, Tornio ja Ylöjärvi. Mallissa on vuonna 2024 mukana yhteensä 59 kuntaa, ja se tavoittaa 55 % Suomessa asuvista lapsista. UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallia on toteutettu Suomessa vuodesta 2012 lähtien.

“Ohjelma teetättää meillä lisätyötä, mutta todennäköisesti myös antaa arkeemme uusia näkökulmia ja työkaluja. Taatusti saamme hyviä verkostokumppaneita ja kirittäjiä muualta Suomesta”, kommentoi sivistys- ja hyvinvointijohtaja Matti Vänttinen.

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli pähkinänkuoressa

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Malli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa. Se auttaa kuntia varmistamaan, että erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuvat.

Lapsiystävällinen kunta- työn eteneminen

Lapsiystävällinen kunta -työn etenemisestä vastaa kunnan Lapsiystävällinen kunta
-koordinaattori ja -koordinaatioryhmä, johon kuuluu kunnan eri toimialojen edustajat sekä lasten ja nuorten edustaja. Rautalammin koordinaatioryhmä on sivistyksen SISU-ryhmä (Matti Vänttinen, Seija Österberg, Sanni Lehtolainen, Inna Kääriäinen, Mari Pirkkala, Juho Pahajoki ja Tiina Laitinen). Kunta kutsuu mukaan koordinaatioryhmään myös tarvittavat kunnan ulkopuoliset keskeiset toimijat, kuten hyvinvointialueen työntekijän ja luottamushenkilön. Mukaan kutsutaan myös muita aktiivisia toimijoita, jotka edistävät lapsen oikeuksia kunnassa, kuten kolmannen ja neljännen sektorin edustajia ja/tai elinkeinoelämän edustajia 

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus

Suomen UNICEF myöntää kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, mikäli kunnan työ on edennyt tunnustuksen kriteerien mukaisesti. Uusina mallissa aloittavien kuntien kehittämistyö ennen tunnustuksen myöntämistä kestää hieman yli kaksi vuotta.

”Lapsiystävällinen kunta -työn tavoite eivät ole hetkelliset parannukset lasten elämässä, vaan pysyvät ja rakenteelliset muutokset kunnan toiminnassa”, kertoo erityisasiantuntija Elina Sirén Suomen UNICEFilta.

Tässä myös linkki UNICEFin uutiseen: /https://www.unicef.fi/tyomme/ajankohtaista/uutiset-ja-nakokulmat/2024/kuusi-uutta-kuntaa-aloittaa-unicefin-lapsiystavallinen-kunta-mallissa/

#LapsiystävällinenKunta ja #LapsenOikeudet

Lisätietoja

Rautalammin kunta

Sivistystoimen johtaja Matti Vänttinen, p.  p. 040 480 1492 matti.vanttinen@rautalampi.fi

Viestintä- ja kulttuurikoordinaattori Tiina Laitinen, p. 050 339 6954 tiina.laitinen@rautalampi.fi

Unisef

Suomen UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -digipalvelu: www.lapsiystavallinenkunta.fi

Erityisasiantuntija Elina Sirén, Suomen UNICEF, puh. +358 40 588 4391 elina.siren@unicef.fi

« Uutishuone

Chatbot