Kalikkakasa

Rautalammin kulttuuriseura järjestää kirjoituskilpailun lapsille ja nuorille Rautalammilla. Kilpailu on lanseerattu alkavaksi 10.10. eli Aleksis Kiven päivänä. Kirjoituskilpailuun voi osallistua 20.11. saakka, mikä on lapsen oikeuksien päivä. Molempia liputetaan. Päivien valinta kertoo kirjoitusinnostuksen tavoitteista. Aleksis Kivi on ensimmäinen kirjailijamme, joka käyttää rakasta äidinkieltämme kuin puukkoa tai kirveenvartta muotoillakseen meille kuvan ja kangastuksen maailmasta silloin ennen. Ja joka edelleen meissä pulpahtelee kuin bussin takapenkillä kerrottu tarina. Kieli ja ajattelu ovat lapsen oikeuksia. Niillä voi pureutua tähän monimutkaiseen ja vaativaan maailmaan ja löytää oman paikkansa ja tehtävänsä.

Alle kouluikäisetkin voivat osallistua

Kilpailussa on kuusi sarjaa: alle kouluikäiset, 1-2 lk, 3-4 lk, 5-6 lk, 7-9 lk sekä lukio- ja toisen asteen opiskelijat. Runon voi kirjoittaa monella tavalla. Koska runo on oman ilmaisun, ajatuksen ja havaintomaailman jakamista tiiviissä ja lyhyessä muodossa, se on innostavaa ja hauskaa tehdä yhdessä. Runon voi kirjoittaa yhdessä kaverin kanssa, sitä voi kuin pelata yhdessä luokan kanssa kirjoittaen. Runon voi kirjoittaa oman rakkaan lähiaikuisen kanssa. Tai sitten sen voi kirjoittaa omassa paikassa yksin ja salaa. Runo on nuoruuteen kiinteästi kuuluva ilmaisumuoto. Ja aikuisilla säkeitä pursuaa päästä vähän väliä, laulunpätkiä, virsiä, lastenrunoja, värssyjä sieltä täältä – mikä onni!

Runokonsultti on kuin runokoira Pentti

Kilpailun aikana voi Rautalammin kulttuuriseurasta tilata luokkaan runotunnin. Runotunti sisältää runoja esitettynä ja luettuna, runokirjoja luettavaksi ja runon kirjoittamisen yhdessä luokan kanssa. Oppilas voi myös halutessaan tulla runokonsultin vastaanotolle. Vastaanotolla konsultti voi yhdessä nuoren kanssa kirjoittaa runon oppilaan piirustuksesta, mieliharrastuksesta, lemmikistä, äidistä, isästä, mummista… Tämä alla on Vilman ja Päivin yhteinen runo 27.6.2023.

Söpö kissa

Kissa on söpö koska se on kissa.

Leikkiminen kissan kanssa on parasta.

Kissa liikkuu hiljaa yössä.

Yössä on pimeää.

Kissasta näkyy vain häntä,

ja häntä tekee ti di dii,

ja edestakaisin ti di dii.

Se on kissan tanssia.

Kilpailun runot pitää toimittaa Rautalammin kirjastoon 25.11. mennessä. Kilpailutöihin tulee merkitä osallistujan nimi, ikä, luokka, koulu ja yhteystiedot. Kilpailun esiraatina toimii kolmihenkinen lukijaryhmä, jonka valitsee Rautalammin kulttuuriseura ja Rautalammin kirjasto. Ensimmäisen vuoden tuomariksi on lupautunut taiteilija Outi Markkanen. Voittajat saavat kirjapalkinnon tai lahjakortin Suonenjoen kirjakauppaan. Kaikki jatkoon päässeet runot julkaistaan Runon ja Laulun Rautalammin runometsässä 2024. Runon ja laulun Rautalampi -viikolla 2024 lapsille ja nuorille järjestetään kirjoittajapaja.

Kilpailu on tarkoituksena järjestää vähintäänkin kolmen seuraavan vuoden aikana teemanaan runot 2023, sarjakuvat 2024 ja kertomukset 2025. Ja kalikkakasahan on Kari Hotakaisen valittujen runojen nimi.

Terveisin Päivi Lehmusvuori

Rautalammin kulttuuriseura

puheenjohtaja

050 571706

plehmusvuori@gmail.com

« Uutishuone

Chatbot