Ukrainan tilanteesta

3.3.2022 — 09:57

Saamme runsaasti kyselyitä Ukrainan tilanteeseen liittyen. Suosittelemme tällä hetkellä seuraamaan Maahanmuuttoviraston tiedotusta aiheesta.

Yleisellä tasolla toteamme, että Rautalammille on saapunut jo joitakin Ukrainalaisia, joiden osalta ei ole tietoa, ovatko he hakeneet turvapaikkaa Suomesta. Ukrainalaiset voivat oleskella Suomessa ja muulla Schengen-alueella viisumivapaasti 90 vuorokauden ajan, mikäli heillä on biometrinen passi. Turvapaikkaa haetaan Suomesta henkilökohtaisesti joko poliisilaitoksella tai rajatarkastusviranomaisen luona.

Yksityishenkilöiden ja yksityisten tahojen kutsumat ja tuomat ihmiset ovat juridisesti näiden yksityishenkilöiden vieraita.

Maahanmuuttovirasto pyytää ilmoittamaan Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista. 3.3.2022 on otettu käyttöön ilmoituslomake, jonka kautta pyydetään ilmoitusta Ukrainasta kuljetuksia järjestäviltä ennakkotiedot saapuvista kuljetuksista. Mikäli ilmoittaminen verkkolomakkeella ei ole mahdollista, voit olla yhteydessä numeroon 0295 463 300. Numero on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9.00-16.00 ja tulevana viikonloppuna 5.-6.3.2022 klo 10.00-15.00. Numero on tarkoitettu ainoastaan kuljetuksista ilmoittamiseen eikä siinä anneta muuta neuvontaa.

Kuljetuksesta ilmoittajan tulee varautua ilmoittamaan:

  • Kuinka monta Ukrainalaista saapuu kuljetuksella? Ilmoita ainoastaan henkilöiden lukumäärä. Älä ilmoita henkilötietoja.
  • Mille paikkakunnalle henkilöt ovat menossa Suomessa?
  • Aikovatko henkilöt olla Suomessa viisumivapaasti vai hakea turvapaikkaa?
  • Jos henkilöt hakevat turvapaikkaa, majoittuvatko he vastaanottokeskuksessa vai yksityismajoituksessa?

Tietojen välittäminen kuljetuksista on tärkeää, jotta viranomaiset voivat arvioida ihmisten mahdollista majoitustarvetta ja tuen tarvetta ennakoiden. Maahanmuuttovirasto koordinoi vain turvapaikanhakijoiden majoitusta.

Päivitämme tätä uutista, kun saamme ELY-keskuksen ja Maahanmuuttoviraston tarkempaa ohjeistusta tilanteeseen.

Päivitykset

16.3.2022 Ukrainalaiset pakolaiset Rautalammilla

6.3.2022 Rautalammin kunta tiedottaa 06.03.2022 – Rautalampi.fi

3.3.2022 klo 10.18: Lisätty tieto siitä, että Ukrainasta saapuvista kuljetuksista pyydetään ilmoitusta Maahanmuuttovirastoon

Lue lisää:

« Uutishuone