Runon ja laulun Rautalampi 2024 teemana polut, reitit ja väylät – esiintyjinä valtakunnallisia huipputaiteilijoita!

Runon ja Laulun Rautalampi – Sinun kokonaan

Eino Leinon ja L. Onervan myrskyisä suhde nousee keskiöön Runon ja Laulun Rautalammin kirkkokonsertissa su 30.6.2024 klo 12 Rautalammin kirkossa. Konsertti sisältää Leinon ja Onervan rakkaudesta kertovia runoja, päiväkirjatekstejä sekä aikalaismusiikkia. Urkumusiikista vastaa Tampereen tuomiokirkon urkuri Esa Toivola. Konsertissa kuullaan Jean Sibeliusta, Armas Maasaloa Leevi Madetojaa sekä Oskar Merikantoa. Konsertin käsikirjoituksen työstää ohjaaja-käsikirjoittaja-muusikko Elisa af Hällström. Hän myös lukee tekstit kirkossa. Teos saa ensi-iltansa Rautalammin runoviikolla.

Valtakunnallisia huipputaiteilijoita

Runoviikolla on mahdollista nähdä ja kuulla suomalaisia eturivin taiteilijoita. Kasvunpaikan 40-vuotisjuhlakonsertissa Saikarilla perjantaina 28.6. klo 15 konsertoi Joonas Pohjonen. Hän on Maj Lind -pianokilpailun voittaja, säveltäjä ja pedagogi. Hän on tehnyt mittavan ja monipuolisen uran pianotaiteilijana, pedagogina, säestäjänä ja säveltäjänä. Hän on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Avanti!:n ja Sinfonia Lahden solistina sekä useilla festivaaleilla, mm. Naantalin musiikkijuhlilla säännöllisesti vuodesta 1998. Konsertissaan Päivi Rahmelin kotona Puroharjussa Pohjonen soittaa suomalaista pianomusiikkia ja Chopin teoksia. Joonas Pohjonen esittää mm. Sibeliuksen Puusarjan, Kimmo Kuitusen kolme preludia kantaesityksenä sekä oman sarjansa Hyönteiset.

Runonlausuntaa ja haitarinsoittoa

Runonlausuntaa ja haitarinsoittoa on niittänyt valtakunnallisella kiertueellaan runsaasti kiitosta. Esitys on ylistyslaulu suomalaiselle runoudelle. Se on sanan, sävelen ja liikkeen yhdistävä näyttämöteos, joka tarkastelee ikiaikaisia elämän teemoja: elämää, kuolemaa ja rakkautta. Esitys on näyttelijä Matti Ristisen 50-vuotisjuhlaesitys. Esityksen musiikin on säveltänyt ja esittää harmonikkavirtuoosi Johanna Juhola. Koreografiasta ja tanssista vastaa Sari Haapamäki. Välitekstit on kirjoittanu Antti Heikkinen ja teoksen on ohjannut Milko Lehto. Esityksen nähdään lauantaina 29.6. klo 18 Rautalammin työväentalolla. Lipun voi ostaa ennakkoon Lippu.fi

Rakkaudesta Rautalampiin

Rajalliset -kollektiivin juliste

Runoviikolla saa uusintaesityksen kaivattu Rajalliset Kollektiivin konsertti Runoja Rautalammilta. Se sisältää muusikkojen Anneli Tarvainen ja Aki Virta sävellyksiä rautalampilaisten runoilijoiden teksteihin. Konsertissa kuullaan mm. Eino Leinon, Yrjö Kaijärven ja Kari Hotakaisen tekstejä. Rajalliset Kollektiivissa esiintyvät Tarvaisen ja Virran lisäksi Tiia Schwartz, Wesku Jämsen, Milja Markkanen ja Liisa Paakkunainen. Konsertti kuullaan keskiviikkona 26.6. klo 18 Rautalammin työväentalolla.

Runon kosketus

Runon kosketus on lausuntataiteilija Raili Vesterisen 50-vuotistaiteilijajuhlassa ensi-iltansa saanut esitys. Se kuljettaa katsojan sekä moderneihin mielenmaisemiin että arkkityyppisiin tarinoihin. Oman sisäisen äänen kuuleminen ja siihen luottaminen ovat olleet koetuksella kautta aikain. Eino Leinon Helkavirsissä Tyyrin Tytti kohtaa kiusaamista ja Sininen risti -runon Katri uskonkuulusteluja. Nummen Kaksi tietä ja Dies irae ovat erityisen ajankohtaisia nyt, kun sota Euroopassa on pistäneet prioriteetit uuteen järjestykseen.

Raili Vesterinen on Runon ja Laulun Rautalammin veteraani. Hän toimi pitkään runoviikon lausuntakilpailujen järjestäjänä ja tuomarina. Nyt on vihdoin hänen oman esityksensä vuoro. Esityksen on ohjannut ja sen musiikista vastaa Jukka Virtala. Esitys nähdään kirjaston Kivijalassa torstai 27.6. klo 19.

Nujula 100

Jukka Virtala on ohjaajana, käsikirjoittajana ja koreografina myös toisessa esityksessä. Nujula 100 on Vaajasalmen-Saikarin kyläteatterin Alfred J. Tannerin innoittama näytelmärevyy. Ryhmän revyyt

ovat koonneet täysiä katsomoita Vaajasalmen koululle viime vuosina. Kuplettimestari Tannerin syntymästä on tänä vuonna kulunut 140 vuotta. Esitys nähdään perjantaina 28.6. klo 18.

Polut, reitit ja väylät

Rautalammin runoviikon vuoden teema on Polut, reitit ja väylät. Viikon nettisivuille on koottu polkuja, joita voi lähteä vaeltamaan jalan tai pyörällä. Yleisö voi myös osallistua Ekumeeniseen ristisaattoon torstaina Rautalammin kirkosta Pyhän Nikolaoksen kirkkoon. Ihmisten elämänpolkuja pohditaan usemmassa esityksessä. Annukka Nurmen nukketeatteriesityksessä Kultakalamalja Helmi löytää tiensä yksinäisyydestä ihmisten luo. Anna WildRosen ihmeellinen maailma on koskettava musiikkiteatteriesitys taiteilijaksi kasvusta. Outi Leiskuma ja Mervi Riikonen pohtivat elämänpolkujaan ja sukunsa tarinoita esitellessään Tulen ja veden sisaruusavaruus -näyttelyään kirjastolla torstaina 27.6. klo 17. Anne Hännisen runoilijanpolkua saamme seurata taiteilijatapaamisessa tiistaina. Von Wrightin veljesten taiteilijantietä ja Haminalahden kartanon vaiheita valottaa aiheesta uuden teoksen juuri julkaissut professori Atte von Wright. Luento kuullaan Rautalammin museon taidesalissa lauantaina klo 13. Luennolle kannattaa ilmoittautua asiakaspalvelu@rautalamminmuseo.fi.

Juhannuksen jälkeen juhlitaan!

Runon ja Laulun Rautalampi -viikkoa vietetään tänä vuonna juhannuksen jälkeen 24.6.-30.6.2024. Tarkemmat tiedot ohjelmasta löydät viikon omilta nettisivuilta www.runonjalaulunrautalampi.fi. Viikko on saanut tukea monien paikallisten yritysten ja yhteistyökumppaneiden lisäksi Pohjois-Savon rahastolta, Olvisäätiöltä ja Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitolta.

Päivi Lehmusvuori

« Uutishuone

Chatbot