Kirjastojärjestelmän päivitys ja kirjaston käyttökatko 15. – 28.5.

, 19.4.2024 — 13:51

Asiakastiedote

Rutakko päivittää kirjastojärjestelmänsä

Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakko ottaa ensimmäisenä kirjastoverkkona Suomessa käyttöön Axiell Finland Oy:n Quria -kirjastojärjestelmän. Rutakko on käyttänyt pitkään Axiellin aikaisempaa Aurora-kirjastojärjestelmää, joten uuden järjestelmän päivitys pilotti-hankkeena tarjoaa hyviä mahdollisuuksia uudistaa toimintaa. Quria on käytössä monissa kirjastoissa Euroopassa, mutta Suomessa yleisistä kirjastoista tällä hetkellä vain Vaasan kaupunginkirjastossa. Uudella järjestelmällä on useita teknisiä ja sisällöllisiä etuja, jotka kehittävät toimintaa sisäisestä ja kirjastoammatillisesta näkökulmasta. Tämä luo puolestaan mahdollisuuksia entistä paremmalle asiakaspalvelulle!

Asiakkaalle uudistus näkyy ensimmäisenä uutena mobiilikirjastona, jonka ulkoasu ja toiminnallisuudet parantuvat. Uudessa sovelluksessa mm. hakutoiminnot ovat paremmat, voit hallita lainojasi ja varauksiasi, vastaanottaa kirjaston tiedotteita sekä ilmoituksia erääntyvistä lainoista ja varauksista. Sovellus mahdollistaa myös itsepalvelulainauksen ja -palautuksen, eli asiakas voi lainata ja palauttaa aineistoa omalla älylaitteellaan. Uusi maksuton mobiilisovellus tulee ladattavaksi sekä Googlen Play-kauppaan että Applen App Storeen, ja se avautuu asiakkaille 29.5. Sovelluksen itsepalvelutoimintoja otetaan kirjastoissa käyttöön vaiheittain. Myös verkkokirjastoa tullaan jossain vaiheessa uudistamaan.

Uuden järjestelmän käyttöönoton vuoksi kirjaston palveluissa on laaja käyttökatko 15.–28.5. Tämä tarkoittaa, että verkkokirjasto, omatoimikirjasto, nykyinen mobiilikirjasto, sekä tiedonhaku, lainaus, kaukolainaus, palautus, varaaminen ja lainojen uusiminen ovat poissa käytöstä tällä ajalla. Myös uuden aineiston lainaiskuntoon laittaminen keskeytyy 26.4. alkaen.

Kirjastot avataan porrastetusti siten, että 29.5. avataan Lapinlahden, Rautalammin, Rautavaaran ja Sonkajärven kirjastot, muut Rutakon kirjastot avautuvat 30.5.

Rautalammin kirjasto pitää myös käyttökatkon aikana ovet avoinna. Kirjasto on avoinna asiakaspalvelun aukioloaikoina. Omatoimikirjasto on suljettu. Kirjaston tilat ja aineistot ovat käytettävissä, mutta lainaus tai varauksien nouto ei onnistu. Aineistoa voi palauttaa kirjastoon, mutta lainat poistuvat asiakkaan tiedoista vasta 29.5. jälkeen. Eräpäiviä on jatkettu 9.6. saakka, eikä käyttökatkon aikana muodostu myöhästymismaksuja.

Järjestelmäpäivitys on valmis 30.5., jolloin kaikki palvelut ovat jälleen käytössä. Kirjastossa tehdään kovasti töitä, jotta varmistetaan päivityksen onnistuminen ja palveluiden avautuminen asiakkaille aikataulussa. Pahoittelemme päivityksestä aiheutuvaa haittaa!

Pähkinänkuoressa:

  • Hae noudettavana olevat varauksesi viimeistään 14.5. Lainaa tarpeeksi lukemista ja muuta aineistoa sulkuajaksi.
  • Varaudu siihen, ettei tiedonhaku, varaaminen, kaukolainat ja lainojen uusinta onnistu ajalla 15.–28.5.
  • Eräpäivät jatketaan 9.6. saakka, eikä käyttökatkon aikana tule myöhästymismaksuja.
  • Omatoimikirjasto ei ole käytössä ajalla 15.–28.5.
  • Nykyinen Rutakko-mobiilikirjasto lakkaa toimimasta 15.5. Ota sovellukseen merkkaamasi suosikit talteen ja lataa sovelluskaupasta uusi mobiilikirjasto, joka avautuu käyttöön 29.5.
  • Rautalammin kirjasto palvelee jälleen 29.5.!

« Uutishuone