Yli 70-vuotiaille maksuton kuntosali ja liukuesteet talven varalle

26.10.2018 — 15:42

Rautalammin kunta haluaa tukea yli 70 vuotiaiden kuntalaisten liikuntaa tarjoamalla heille maksuttoman kuntosalin käytön sekä pitoa parantavat liukuesteet kenkiin kiinnitettäväksi.

 

Matti Lohen koululla, uimahallin yhteydessä sijaitsevan kuntosalin käyttö on marraskuun alusta lähtien maksutonta yli 70 vuotiaille uimahallin aukioloaikoina. Erillistä avainta ei tarvita, vaan uimahallin valvoja avaa kuntosalin oven pyydettäessä. Kuntosali on käytössä kaikille ikäihmisille myös keskiviikkoisin klo 14 – 16. Maanantaisin klo 15 – 15.45 lukiolla on tarjolla ohjattua terveysliikuntaa, ohjaajana fysioterapeutti Raija Mustonen.

Vapaa-aikasihteeri Inna Kääriäinen kertoo, että idea ikäihmisten maksuttomasta kuntosalikäytöstä nousi esille muun muassa elokuussa järjestetyssä Rautalammin asukaskyselyssä. Myös vanhus- ja vammaisneuvosto on ollut asiassa aktiivinen.

”Uimahallin kuntosalin laitteet on ergonomisesti suunniteltu ja niiden liikeradat jäljittelevät luonnollista liikkumista. Jos haluaa tutustua ohjatusti laitteisiin voi tulla mukaan ohjatuille kuntosalivuoroillemme” Kääriäinen opastaa.

Ikäihmisille tarkoitettuja ohjattuja vuoroja kuntosalilla järjestetään tänä vuonna vielä keskiviikkona 7.11. klo 14-16 sekä keskiviikkona 5.12. klo 14-16.

Uimahallin aukioloajat löytyvät osoitteesta: https://www.rautalampi.fi/palvelut/liikunta-nuoriso-ja-vapaa-ajan-palvelut/liikuntapaikat/uimahalli/

Fysioterapeutin ohjeet ikäihmisten harjoitteluun

Kotihoidon ja vanhuspalveluiden fysioterapeutti Raija Mustonen muistuttaa, että tasapaino- ja voimaharjoittelu on fyysisen hyvinvoinnin A ja O. Mustosen mukaan fyysisestä kunnosta huolen pitäminen on keskeisessä roolissa esimerkiksi sen suhteen kuinka ikäihmisen arki kotona sujuu.

Kuntosalille evääksi Mustonen antaa kaksi vinkkiä; Ensinnäkin hän alleviivaa alkuverryttelyn ja loppuvenyttelyn tärkeyttä.  Verryttelyksi voi riittää käveleminen kuntosalille ja siellä käsien ja selän liikkeet. Verryttelyn voi myös tehdä kuntopyörällä tai soutulaiteella. Kuntosalilla tehtävä pieni alkuverryttely on hyvä idea myös silloin, kun on menossa uimahalliin.

Toiseksi hän korostaa, että tärkeää harjoittaa eteenkin vartalon ja alaraajojen voimaa. Suositeltavaa olisi tehdä kuntosaliharjoitus vähintään kaksi kertaa viikossa ja harjoittelun tulisi olla totutteluvaiheen jälkeen nousujohteista. Eli lisätään vastusta voimatason karttuessa. Vinkkejä itselle sopiviin liikkeisiin voi saada loppuvuoden kahdella ohjatulla keskiviikon eläkeläisten vuorolla. Liikkumiseen on mahdollista saada myös yksilöllistä ohjausta hakeutumalla terveysaseman fysioterapiaan ohjauskäynnille.

Raija Mustonen kutsuu ikäihmisiä mukaan myös maanantaisin lukion liikuntasalissa pidettävään terveysliikuntaryhmään, missä tehdään ohjatusti lihaskuntoa ja tasapainoa kehittäviä liikkeitä rauhalliseen tahtiin. Liikkeet tehdään seisten tai istuen ilman välineitä. Tarkkaa ikärajaa ei ole asetettu, mutta ryhmä on tarkoitettu työuransa päättäneille sekä esimerkiksi rappeumasairauksista kärsiville työikäisille. Varusteiksi riittää rennot vaatteet, missä on hyvä liikkua ja hyvä olla.

Liukuesteillä turvaa ulkona liikkumiseen

Talvikelien lähestyessä yli 70-vuotiaiden rautalampilaisten aktiivista liikkumista tuetaan myös jakamalla kengänpohjiin kiinnitettäviä liukuesteitä. Vahvoilla kuminauhoilla kenkiin kiinnitettävät liukuesteet käyvät lähes kaikenlaisiin kenkiin. Liukuesteillä halutaan edistää turvallista liikkumista myös talviaikaan ja ehkäistä kaatumisista aiheutuneita vammoja.

Liukuesteitä lahjoitetaan yli 70-vuotiaille rautalampilaisille. Niitä on saatavilla kunnanviraston yhteispalvelupisteestä. Noutaessasi liukuesteitä varauduthan osoittamaan ikäsi. Myös tämän idea on lähtenyt vanhus- ja vammaisneuvoston aloitteesta.

« Uutishuone