Tapahtumakalenteri Rautalammilla tapahtuu-sivu Facebookissa. 

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Rautalammin museon Metsäsuomalaiset-näyttely kirjastolla

to 30.6.2022 - su 11.9.2022

Mustavalkoisessa kuvassa vanhempi mies pitää kädestä valkomekkoista tyttöä Kuva otettu vuonna 1961.

Metsäsuomalaiset olivat etenkin Keski-Suomesta ja Savosta, kuten Rautalammin emäpitäjän alueelta, Keski-Skandinavian havumetsävyöhykkeelle muuttaneita asukkaita. Muuttajat olivat etupäässä kaskiviljelijöitä. Ruotsiin ja myöhemmin Norjaan muutti Suomesta vuosien 1580–1640 välisenä aikana arviolta noin 13 000 asukasta. Savolaiset veivät mukanaan uudelle asuinseudulle omat elinkeinonsa ja kulttuurinsa. Osa metsäsuomalaisista lähti uudisasukkaiksi aina Pohjois-Amerikan Delawareen saakka.

Rautalammin museon tuottamassa näyttelyssä esitellään metsäsuomalaisten taustoja, kulttuuria ja elämää uusilla asuinalueilla. Näyttelyssä olevat savolaiseen kulttuuriperinteeseen liittyvät esineet ovat peräisin Rautalammin museon kokoelmista.

Kirjaston näyttelytilaan on vapaa pääsy, avoinna kirjaston aukioloaikoina. Linkki kirjaston kotisivuille. 
Rautalammin museon päärakennus on kuluvana kesänä suljettu remontin takia, mutta ulkomuseoalue sekä museokauppa palvelevat. Linkki Museon kotisivuille.

Kuvassa:

Niittahon Jussi eli Johannes Johansson Oinonen oli suomalaismetsien viimeisimpiä savolaismurteen taitajia. Jussi vieraili myös Rautalammin 400-vuotisjuhlilla vuonna 1961.

Kuvassa Jussin kanssa rautalampilainen Marja-Leena Ottavainen. Kuva on otettu Rautalammin museon ulkomuseolaueella olevan Matilan aitan edessä. Aitta on peräisin 1700-luvun puolivälistä.

Tiedot

Alkaa:
to 30.6.2022
Loppuu:
su 11.9.2022
Tapahtumaluokka:
Tapahtuma tagia:
, ,

Järjestäjä

Rautalammin museo
Puhelin
044 - 753 0140
Sähköposti
asiakaspalvelu@rautalamminmuseo.fi
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto

Tapahtumapaikka

Rautalampi
Rautalammintie 4
Rautalampi, Pohjois-Savo 77700 Suomi
+ Google Map

Tähän kalenteriin on koottu eri toimijoiden Rautalammilla järjestämiä tapahtumia. Rautalammin kunta ei vastaa tietojen oikeellisuudesta.

Jos haluat oman tapahtumasi lisättäväksi kalenteriin jätä tapahtuman tiedot linkin takaa löytyvällä lomakkeella.

Chatbot