Sisä-Savon terveyskeskuksen tiedote toiminnan muutoksista koronaepidemiaan liittyen

23.3.2020 — 12:10

Terveyskeskuksen toiminta muuttuu koronaepidemian ajaksi. Kaikkea kiireetöntä toimintaa tarvittaessa vähennetään, siirretään myöhemmäksi tai hoidetaan vaihtoehtoisin menetelmin, esim. puhelimitse. Tarkoituksena on vähentää henkilökohtaisia kontakteja viruksen leviämisen estämiseksi ja erityisesti ikäihmisten tartuntojen välttämiseksi hallituksen linjausten mukaisesti.

Kiireettömät varatut lääkärinvastaanotot yli 70 vuotiaiden osalta (vuosikontrollit) hoidetaan tarvittaessa puhelimitse tai perutaan. Uusia aikoja ei toistaiseksi anneta. Myös hoitajien vuosikontrollivastaanotot yli 70 vuotiaiden potilaiden osalta siirretään myöhemmäksi. Tarpeelliset sairausvastaanotot jatkuvat. Ryhmätoiminnat lopetetaan. Kiireettömiä laboratoriokäyntejä siirretään myöhemmäksi.

Suun terveydenhuollossa siirretään ikäihmisten ja riskipotilaiden kiireettömät ajat.

Mielenterveyskeskuksessa kiireetöntä toimintaa vähennetään, lisätään etäyhteyksien käyttöä esim. puhelimitse. Tarpeelliset vastaanottokäynnit jatkuvat ja ajanvaraustoiminta säilyy ennallaan toistaiseksi arkisin klo 9-10.

Muistihoitajan vastaanotot perutaan, samoin muistihoitajan kotikäynnit ja geriatrin vastaanotot. Asioita hoidetaan puhelimitse ja hoitajakonsultaatioin.

Lastenneuvolat jatkavat pääosin normaalisti, osa vuosikontrolleista siirretään myöhemmäksi.

Kouluterveydenhuollon vuositarkastukset siirretään pääosin myöhemmäksi.

Älä tule flunssaisena turhaan vastaanotolle!

Terveydenhuollon palveluissa vierailut kielletään. Vuodeosastolla on vierailurajoitus, vain saattohoitopotilaiden ja kriittisesti sairaiden potilaiden omaiset saavat käydä.

Palvelutaloissa sairastuneet hoidetaan pääsääntöisesti siellä tarvittaessa eristystoimenpitein.

 

Maanantaina 23.3. lähtien alkaa toimia KORONA-NEUVONTAPUHELIN 044 4131 257 klo 8 – 14, johon toivotaan alueen asukkaiden ottavan yhteyttä, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää ja lisäksi

  • olet tehnyt ensin oirearvion www.omaolo.fi -palvelussa tai
  • hengitystieinfektio-oireet ovat jatkuneet yli seitsemän vuorokautta kotihoidossa tai
  • sinulle tulee hengitysvaikeus tai yleistila laskee.

 

Näin turvataan, etteivät akuuttivastaanottojen puhelinlinjat tukkeudu. Tässä numerossa vastaa terveydenhoitaja, joka ohjaa potilaat tarvittaessa päivystysvastaanotolle tai antaa kotihoito-ohjeet.

Jos koet, että tarvitset apua soita ensin! Älä tule suoraan terveysasemille.

Sairasloma-asioissa ensisijaisesti yhteydenotto omaan työnantajaan ja työterveyshuoltoon. Todistusasioissa palvelemme puhelimitse.

 

Lisätiedot ja päivittyvät THL-ohjeet:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

 

Kansalaisille suunnattu koronavirustietoa sisältävä digipalvelu, Omaolo.fi

https://www.omaolo.fi/

Tietoa koronaviruksesta

Koronaviruksesta on mahdollista saada tietoa valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta p.  0295 535 535. Puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Lue lisää:

« Uutishuone