SePäSe – viikko pärähti käyntiin Rautalammilla!

SEPÄSE – viikko Rautalammilla 24.-30.4.2023
Seurustelu, päihteet ja seksuaalisuus – eli SePäSe – viikko lanseerattiin vuonna 2020 Rautalammilla meidän omaksi teemaviikoksemme toteutettavaksi vuosittain. Nuorten maailmassa nuo aiheet puhututtavat ja ihmetyttävät läpi sukupolvien. Halusimme antaa aiheelle enemmän aikaa ja näkyvyyttä ja niin päädyttiin pyhittämään sille kokonainen viikko. Viikon aikana nuorisotoimi julkaisee mm. sosiaalisessa mediassa erilaisia tietoiskuja ja kysymysboxeja sekä jakaa mahdollisuuksien mukaan myös aiheisiin liittyvää tiedotusmateriaalia nuorten käyttöön ja tutustuttavaksi esimerkiksi Nuokulla.


👉🏽 Tänä vuonna haluamme erityisesti nostaa keskusteluun seksuaalisen moninaisuuden sekä sosiaalisessa mediassa tapahtuvan seksuaalisen häirinnän.


Seksuaalikasvatus on jokaisen ihmisen seksuaalioikeus. Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia. Kaikilla ihmisillä on oikeus seksuaalikasvatukseen ja tietoon seksuaaliterveydestä.


SEKSUAALISUUS KEHITTYY LÄPI ELÄMÄN
Seksuaalisuus alkaa kun elämä alkaa. Ihminen syntyy seksuaalisena olentona ja hänen seksuaalisuutensa kehittyy yhteydessä muuhun kehitykseen läpi elämän. Tietoa seksuaalisuudesta kertyy vähän kerrassaan tutkimisen, löytämisen, kysymisen ja seksuaalikasvatuksen tuella.


MITÄ SEKSUAALISUUS ON?
🧡Tunteet, esimerkiksi niiden nimeäminen, ilmaiseminen ja seurustelusuhteen loppuminen
🧡Seksuaalisuus, esimerkiksi sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät kysymykset
🧡Ihmissuhteet ja elämäntyylit, esimerkiksi niiden moninaisuus
🧡Seksuaalisuutta määrittävät sosiaaliset ja kulttuuriset tekijät, esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyvät normit ja arvot
🧡Seksuaalisuus, terveys ja hyvinvointi, esimerkiksi turvataidot, viestintä- neuvottelu- ja ongelmanratkaisutaidot
🧡Seksuaalisuus ja oikeudet, esimerkiksi porno ja seksuaalioikeuksien toteutuminen
🧡Ihmiskeho ja sen kehitys, esimerkiksi kehityksen yksilöllisyys
🧡Hedelmällisyys ja lisääntyminen, esimerkiksi vastuuasiat


Lisätietoa: www.thl.fi

« Uutishuone