Rautalampi-järven pohjapato vihittiin keskiviikkona 17.5.2023 tuulisessa säässä

17.5.2023 — 15:48

Rautalampi-järven kunnostusajatukset alkoivat jo vuonna 2001 ja seuraavana vuonna Rautalampi-järven suojeluyhdistys perustettiin. Pohjois-Savon ELY-keskus valmisti ensimmäisen kunnostussuunnitelman vuonna 2003 ja sitä seurasi vuonna 2006 hapetussuunnitelma, mutta nämä eivät vielä toteutuneet. Tarvittiin vuoden 2019 kalakuolemat startiksi järven kunnostukselle.

Pohjapadon suunnittelijoiksi valikoituivat vuona 2020 alkuvuodesta Lauri Keskitalo ja Hannu Alatalo Maveplanilta ja hanke sai luvan 29.10.2021. Koneurakoinnin teki Aimo Tikkanen Oy ja pohjapato valmistui vuoden 2022 lopussa. Kustannuksista puolet saatiin avustuksena Pohjois-Savon Ely-keskukselta.

Pato piti vihkiä melomalla, mutta tuulinen sää sotki suunnitelmat. Sen sijaan hallintojohtaja Merja Koivula-Laukka avasi tilaisuuden ja suunnittelija Lauri Keskitalo kertoi tarkemmin padosta. Lopuksi kunnanjohtaja Anu Sepponen, Elyn johtava vesiasiantuntija Veli-Matti Vallinkoski, Pekka Saarikko, Jussi ja Seppo Tuppurainen nostivat kädet ilmaan onnistumisen merkiksi.  Onnea uudelle pohjapadolle!

Suuri kiitos Rautalammin suojeluyhdistykselle, suunnittelija Lauri Keskitalolle ja Elyn johtavalle vesienhoidon asiantuntija Veli-Matti Vallinkoskelle ja vesienhoidon asiantuntija Sanna Katajamäelle.

(Tiina Laitinen, viestintä- ja kulttuurikoordinaattori)

« Uutishuone