Polkuja Myhinpäähän -kyläkuunnelma on valmistunut

Myhinpäässä toteutetaan taideprojektia, jonka aiheena ovat kylätarinat ja -polut. Kyläraittien taidemuseo -hankkeen takana ovat Kuopion taidemuseo sekä Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu. Mukana on harvaan asutun maaseudun kyliä ympäri Pohjois-Savoa.

Myhinpään hankkeessa kokoonnuttiin kesän ja syksyn aikana kertomaan tarinoita muun muassa Vanhan Häkkilän tupaan ja muihin yksityiskoteihin. Kyläläisten kirjoittamia tarinoita ja runoja kerättiin myös kirjallisesti. Niiden pohjalta käsikirjoitettiin ja äänitettiin kuunnelma, jonka tekijöistä valtaosa on kylän asukkaita ja kesäasukkaita. Siinä kuljetaan erilaisilla poluilla ja elämänpoluilla eri aikakausilla. Polkuja Myhinpäähän -kuunnelma löytyy Rautalammin museon verkkosivuilta osoitteesta https://www.rautalamminmuseo.fi/polkuja-myhinpaahan/

Julkaisutapahtuma Antissa marraskuussa. Kuvaaja Kaisa Naukkarinen.

Kuunnelman lämminhenkistä julkaisutapahtumaa vietettiin 5.11. Antiksi kutsutussa talossa kylän keskustassa. Talonväki kestitsi vieraita ”perinteen mukaisesti”, sillä samalla tilalla on aikoinaan sijainnut myös Myhinpään kievari. Nykyinen tilan päärakennus on rakennettu kievarin hirsistä. ”Anttiin” liittyy paljon muistoja – siellä on kokoonnuttu kyläläisten kesken, pidetty tansseja, vietetty häitä ja näytetty elokuvia. Julkaisutapahtumaan saapui sumuisesta säästä huolimatta noin 35 osallistujaa. Parhaimmillaan kesän tapahtumissa osallistujia on ollut 75. Kylä ei ole kuollut!

Koulun lakkauttaminen vuonna 1998 oli kova isku Myhinpään kylätoiminnalle. Nyt kuitenkin aktiiviset kyläläiset ovat herätelleet toimintaa uudelleen. Kuunnelman lisäksi on vietetty uudenvuodenjuhlaa ja Myhinöitä sekä kunnostettu vanhaa kyläpolkua Pitkänjärvenkankaalle. Suunnitelmissa on tehdä polusta yhteinen kokoontumispaikka, jossa kuunnelmastakin voi nauttia autenttisessa ympäristössä. Kun kylätaloa tai muuta kokoontumistilaa ei ole, on käytettävä luovuutta.

Viime vuosina myös muutto ja paluumuutto Myhinpään seudulle tuntuvat vilkastuneen. Tilastoistakin näkyy, kuinka koronavuosina vapaa-ajan asuntoja muutettiin ahkerasti vakituiseen käyttöön. Syrjäkylän vahvuutena ovat luonnonrauha ja toisaalta hyvät kulkuyhteydet esimerkiksi Jyväskylän ja Kuopion suuntaan. Hankkeen tapaamisissa on käynyt ilmi, että Myhinpäällä on myös monia kauempana asuvia ystäviä – juuriltaan tai sukujuuriltaan kyläläisiä tai muuten vain seutuun ihastuneita. He ovat niin ikään tärkeä voimavara kylälle.

Kuopiolainen teatteriohjaaja Katja Väänänen työskenteli Kyläraittien taidemuseo -hankkeessa kesän ja syksyn aikana. Hän kertoo kokemuksestaan näin:

”Kyläläiset kirjoittivat ja toteuttivat ohjauksessani Polkuja Myhinpäähän -kuunnelman. Lopputulos on huikea, ja rikas oli koko matkani Myhinpäähän. Tarinoita kerrottiin ja elettyä elämää kuorittiin minulle näkyväksi kerros kerrokselta. Oivalsin heti alussa, kuinka yhteisöllisyys ja me-henki elää Myhinpäässä vahvana. Omasta kotiseudusta ollaan reilusti ylpeitä ja siellä korven keskellä, sopivasti syrjässä, on helppo olla onnellinen.”

Kuunnelman tekijöitä äänityksissä. Kuvaaja Katja Väänänen

Kirjoittaja Kaisa Naukkarinen, Kyläraittien taidemuseo -hanke.

Artikkelikuva: Myhinät Vanhassa Häkkilässä elokuussa, kuvaaja Kaisa Naukkarinen

« Uutishuone