KUNNANJOHTAJAN KYSELYTUNNILLA KESKUSTELTIIN KAHVIN ÄÄRELLÄ

Kirjastolle saapui tiistai-iltana 26.9. reilu kymmenen henkilöä keskustelemaan mieltä askarruttavista asioista kunnanjohtajan kyselytunnille, mikä vierähtikin kahdeksi. Tässä alla pieni yhteenveto illan puheenaiheista.

Aluksi puhuimme tiedotuksesta, markkinoinnista ja tapahtumista. Myyjänäkökulmasta pestuusunnuntaina olisi voinut olla enemmän ohjelmaa ja yhdistykset, sekä yritykset voisivat olla enemmän mukana pestuiden suunnittelussa. Yhdistysilloissa onkin puhuttu pestuista ja tullaan puhumaan jatkossa, myös yrittäjien kanssa. Ilmeisen ilahtuneita olimme mm. venetsialaisten ja pestuiden kävijämäärästä. Lisäksi tuli vastaus kysymykseen, kuinka ikäihmisille kerrotaan ”henkkarit kuntoon” kampanjasta: heille laitetaan henkilökohtainen kirje kotiin.

Laajasti ottaen iso puheenaihe oli: millaisen kirkonkylän haluamme pitää? Tähän sisältyi vahvasti mahdollisen uuden PeeÄssä-kaupan rakentaminen torille. Löytyisikö sille muuta paikkaa? Voisiko rakennuksia purkaa? Suunnitelmat ovat vielä kesken, mutta heti kun on jotain paperilla, tästä järjestetään oma kuntalaisilta. Tähän aiheeseen liittyi myös vuokra-asuntojen määrä ja laatu,  pestuumarkkinat, julkisen liikenteen vähyys, sekä linja-autovuoroista tiedottaminen. Joukkoliikenneyhteyksiä ollaankin kunnassa työstämässä ja toivottavasti pian on tuloksia kerrottavana.

Kunnan vahvuuksina nähtiin runsas vesistömme ja luontomme ja nämä luontoarvot pitäisi ottaa huomioon mahdollisissa tulevissa malmi- ja tuulivoimalahankkeissa. Myös aurinkopuistot mainittiin ja tuli hyvä idea kartoittaa maanomistajien kiinnostusta vuokrata peltojaan  (entisiä turvealueita) aurinkoenergian talteenottoon.

Kunnan toiminnan läpinäkyvyys on tärkeä asia ja avoimuus on arvo myös strategiassa. Kuntalaisia on puhuttanut valtuuston seminaarin järjestäminen Järvisydämessä. Valtuustoseminaari jäi välistä viime vuonna ja se on tärkeä järjestää tänä vuonna, niimpä puheenjohtajat miettivät sen järjestämistä muualla kuin Rautalammilla. Asiaa käsitellään vielä kunnanhallituksen kokouksessa 9.10.2023.

Nuorten kuuntelusta ja hyvinvoinnista puhuimme myös. Ratsastuslukio on erittäin merkittävä rautalampilaisille ja Rautalammin nuorisovaltuusto Raunolta kysellään jatkossakin ajatuksia Rautalammin kehittämisestä. Myös Matti Lohen koulusta puhuttiin. Rehtori Mervi Pulkkinen on irtisanoutunut lokakuun alusta ja muutamaksi viikoksi rehtoriksi on valittu Juho Pahajoki, kunnes saadaan vakituinen viranhaltija valittua. Apulaisjohtajana jatkaa Petri Tiihonen.

Lopuksi todettakoon, että Rautalampihenkeä on vielä olemassa. Näin pienellä kylällä saadaan aikaiseksi yhdessä isoja tapahtumia. Kyselytunti meni rakentavassa hengessä ja tällaiselle keskustelevalle, rentolle jopa intiimille keskustelulle kuntalaisten ja viranhaltijoiden välille toivottiin jatkoa. Seuraavaan tilaisuuteen toivottiin mukaan teknistä  tai sivistystoimenjohtajaa. Järjestyspaikka on vielä mietinnässä. Ajatuksena on edelleen keskusteleva matalan kynnyksen tilaisuus kuntalaisille. Kiitos kaikille osallistujille!

« Uutishuone