ITÄ23-valmiusharjoitus 8.-9.11.2023

Yhteistoiminta väestönsuojelussa ja säteilyonnettomuuden jälkivaiheessa ITÄ23-valmiusharjoituksen teemana

Itä-Suomen aluehallintovirasto, Pelastusopisto ja Säteilyturvakeskus järjestivät yhteistyössä ITÄ23-valmiusharjoituksen 8.-9.11 2023. Harjoituksen teemana on erityisesti yhteistoiminta väestönsuojelussa ja säteilyonnettomuuden jälkivaiheessa. Siihen osallistuivat Itä-Suomen aluehallintoviraston toiminta-alueen kuntien, hyvinvointialueiden sekä muiden alueen viranomaisten edustajia ja se toteutettiin Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntien alueella. Päätavoitteena on kehittää ja yhteensovittaa valmiussuunnitelmia, parantaa johtamista, tunnistaa eri toimijoiden vastuut ja kehittää yhteistoimintaa väestönsuojelussa sekä säteilyonnettomuuden jälkivaiheessa.

Myös Rautalammin kunnanvirastolla osallistuttiin valmiusharjoitukseen

Harjoituksessa mietittiin toimenpiteitä mahdollisen säteilyonnettomuuden varalle: kuinka väestöä tiedotetaan, mitä toimenpiteitä pitää tehdä oppilaitoksissa, kotona tai kuinka toimitaan saastuneiden ainesten kanssa. Esimerkiksi ensimmäinen ohje kouluille on mennä sisälle, sulkea ikkunat ja ilmanvaihto. Turvallisin paikka on kellari tai talon keskiosat. Joditabletteja otetaan vasta viranomaisten ohjeistaessa.

Marraskuun aikana työryhmä tekee myös osastokohtaiset toimintakortit kriisitilanteiden varalle. Ne pitää olla helposti löydettävissä esimerkiksi kansliassa tai neuvonnassa. Ohjeita seuraten pystytään nopeasti ja rauhallisesti toimimaan oikeassa järjestyksessä yhdessä pelastusviranomaisten kanssa.

Varautuminen

Nyt onkin oiva aika tarkistaa oma varautuminen. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Olisi myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa: Yleisradion kanavat, kunnan viestintäkanavat sekä sähkö- ja vesiyhtiöiden viestintäkanavat. Tai miten pärjätä kylmenevässä asunnossa: petien ja petivaatteiden siirtäminen lämpimimpään huoneeseen, ikkunoiden peittäminen vilteillä tai makuupussin käyttäminen. Vaaratilanteiden varalle on hyvä omistaa patteriradio viranomaisohjeita varten ja varautua sähkökatkoksiin tasku- ja otsalampuin.

Lue lisää ”Varautuminen kotona” esitteestä. Se on luettavissa ja ladattavissa

https://72tuntia.fi/wp-content/uploads/2023/08/72tuntia_esite_VERKKOON_sivut.pdf

« Uutishuone