Hyvää maailman mielenterveyspäivää!

10.10.2023 — 13:48

Hyvää Maailman mielenterveyspäivää!

Maailman mielenterveyspäivää vietetään vuosittain lokakuun 10. päivänä, jo vuodesta 1992. Tänä vuonna herätetään keskustelua siitä, että mielenterveys on jokaisen oikeus.

Mielenterveys on kaikkien ihmisten perusihmisoikeus. Jokaisella on oikeus parhaaseen mahdolliseen mielenterveyteen riippumatta siitä, kuka on ja missä on. Tämä sisältää oikeuden olla suojattu mielenterveysriskeiltä, ​​oikeuden saatavilla olevaan, hyväksyttävään ja laadukkaaseen hoitoon sekä oikeuden vapauteen, riippumattomuuteen ja osallisuuteen yhteisössä.

Hyvä mielenterveys on elintärkeää yleiselle terveydellemme ja hyvinvoinnillemme. Silti joka kahdeksas maailman ihmisistä elää mielenterveysongelmissa, jotka voivat vaikuttaa heidän fyysiseen terveyteensä, hyvinvointiinsa, yhteydenpitoon muihin ja toimeentuloonsa. Mielenterveysongelmat vaikuttavat myös yhä useampiin nuoriin. 

Mielenterveysongelma ei saa koskaan olla syy riistää ihmiseltä hänen ihmisoikeuksiaan tai sulkea häntä pois omaa terveyttään koskevista päätöksistä. Silti kaikkialla maailmassa mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset kokevat edelleen monenlaisia ​​ihmisoikeusloukkauksia. Monet jäävät yhteisön elämän ulkopuolelle ja heitä syrjitään, kun taas monet muut eivät pääse tarvitsemaansa mielenterveyshuoltoon tai pääsevät vain sellaiseen hoitoon, joka loukkaa heidän ihmisoikeuksiaan.

Sinäkin voit osallistua Maailman mielenterveyspäivään, alla Mieli Suomen Mielenterveys ry:n vinkit osallistumiseen:

https://mieli.fi/yhteiskunta/kampanjat/kymppikymppi/

#maailmanmielenterveyspäivä #vihreäävaloa #ehkäisevämielenterveysjapäihdetyö

« Uutishuone

Chatbot