Henkilökohtainen apu

Tässä tiedotteessa on tietoa henkilökohtaisen avun asioista koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Koronavirus (Covid-19) tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii ja aivastaa. Virus voi tarttua myös likaantuneiden käsien ja pintojen välityksellä. Tartuntoja ehkäistään parhaiten muistamalla hyvä yskimis- ja käsihygienia ja pesemällä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja käyttämällä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Ajantasaista tietoa saa korona viruksesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 ja Rautalammen kunnan sivuilta www.rautalampi.fi/korona

HENKILÖKOHTAISEN AVUN KÄYTTÖ POIKKEUSTILAN AIKANA 

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana henkilökohtaista apua käytetään vain asiakkaan välttämättömien palveluiden hoitamiseen; kauppa- ja apteekkiasiointiin, lääkärikäynteihin ja ulkoiluun. Mikäli avustettava on itse estynyt lähtemästä välttämättömiä asiointeja kaupassa ja apteekissa, voi avustaja käydä hoitamassa nämä asiat avustettavansa puolesta poikkeustilan aikana (kun tilanne normalisoituu, tätä ei ole enää mahdollista käyttää).

SUOJAUTUMINEN

 Mikäli henkilökohtainen avustaja ei kuulu avustettavan lähipiiriin, on avustajan suojauduttava asianmukaisesti, vaikka molemmat olisivat oireettomia, mennessään avustettavan luo ja muistettava huomioida muut koronaviruksen leviämistä ehkäisevät ohjeistukset. Avustaja varaa kotikäynnille mukaan kertakäyttöisen/kankaisen suojamaskin.

  • muistetaan hyvä käsihygienia, kädet pestään heti avustettavan luo mentäessä, tämän jälkeen puetaan kertakäyttöinen/kankainen maski
  • ei halata/kätellä
  • sekä avustaja että avustettava ovat molemmat täysin terveitä
  • avustaja käyttää omaa puhelinta (ja mahdollisia muita laitteita) harkiten

Suojaimia saa tilattua kotisairaanhoidon puhelinnumeroista 0405300968 tai 0405300967, sekä Kylän tiimin puhelinnumerosta 0400407259553. Tilauksen yhteydessä voitte sopia suojaimien hakuajan ja -paikan. 

SAIRASTUMINEN 

  • Mikäli avustaja sairastuu, avustettava voi käyttää välttämättömien asioiden (kauppa- ja apteekkikäynnit) hoitamiseksi Rautalammin kunnan asiointipalvelua, joka tilataan puhelinnumerosta 0401787018 (ma-pe klo 8-15 välisenä aikana).
  • Avustaja saa olla sairastuessaan (koronaviruksen kaltaisten oireiden vuoksi) poissa töistä 5 vrk ilman lääkärinlausuntoa. Mikäli oireet jatkuvat yli 5 vrk, sitten tarvitaan lääkärinlausunto.
  • Avustettavan sairastuessa, avustaja ei käy tuolloin avustettavan luona tartuntariskin vuoksi.
  • Mikäli avustettava joutuu karanteeniin/sairastuu koronavirukseen, ilmoitetaan tästä viipymättä Rautalammin kuntaan sosiaalityöntekijä Sanna Heikkinen puh. 040-5010703

Mikäli joitain kysymyksiä herää asian tiimoilta voitte olla yhteydessä Rautalammin kuntaan sosiaalityöntekijä Sanna Heikkinen puh. 040-5010703 tai sanna.heikkinen@rautalampi.fi

Ystävällisin terveisin

Kirsi Solmari
Perusturvajohtaja
Rautalammin kunta

« Uutishuone

Chatbot