Uimahallin ilmanlaatu ei aiheuttanut vaaraa

18.5.2017 — 12:56

Rautalammin uimahallissa ei ole ollut käyttäjilleen terveydellistä vaaraa, toisin kuin Savon Sanomat 17.5. julkaisemassaan uutisessa antoi ymmärtää. Samoja virheellisiä johtopäätöksiä oli myös Iltalehdessä, jonka uutinen lienee tehty Savon Sanomien jutun perusteella. Kysymys on Suomessa yleistyvästä uutisjournalismista, jossa tärkeintä usein on lukijoiden tai verkkojulkaisuissa klikkaajien määrä, kuin asiallinen uutisointi.

Uimahallin ilmassa oleva kloroformipitoisuus on tosin ylittänyt raja-arvon, mutta niin vähän, ettei käyttäjille olisi edes syntynyt vaaraa vaikka toimintaa olisi jatkettu. Vapaa-ajansihteerin Minna Laitisen mukaan uimahallissa päätettiin tehdä kuitenkin tarvittavat toimenpiteet joiden kestoksi arvellaan noin kahta viikkoa.

Kloroformipitoisuuden ylittymisen yhtenä syynä pidetään sitä, että näytteet allastilasta otetaan aamulla, jolloin allastila ei ole ehtynyt kunnolla tuulettua. Myös allasveden suodattimien kunnolla sekä asiakkaiden hygieniaohjeiden noudattamisella on vaikutusta kloroformiarvoon. Kloroformia syntyy ilmaan klooria lisättäessä, ja Suomessa sen raja-arvo on hengitysilmassa 0,5 mg/kuutiossa. Rautalammilla kloroformipitoisuus ylittyi vain 0,1 mg:llä, eli pitoisuudesta ei olisi voinut aiheutua uimahallin käyttäjille vaaraa.

Tutkimuksissa on kloroformi todettu vaaralliseksi vain suurina pitoisuuksina ja silloin jos ihminen altistuu sille pitkiksi ajoiksi. Sellaisesta ei siis Rautalammin uimahallissa ollut kysymys.

Rautalammin uimahallin tilanteesta ja sen avaamisesta tiedotetaan lisää kunnan verkkosivuilla. -jh

« Uutishuone