LUOVA-tiedote Pohjois-Savon alueelle

29.6.2018 — 10:00

Pohjois-Savon alueelle on luvattu viikonlopuksi voimakkaita puuskatuulia sekä paikoittain runsasta vesisadetta. Kuntalaisia kehoitetaan huolehtimaan mm. veneiden huolellisesta kiinnityksestä sekä tapahtumajärjestäjiä telttojen kiinnitysten varmistamisesta tuulivahinkojen ennaltaehkäisemiseksi.

Vaara-aika:

29.6.2018 klo 12:00 – 1.7.2018 klo 18:00

Tiedotteen syy:

Voimakkaat tuulenpuuskat 15-20 m/s

 Säätilanteen tiivistetty kuvaus:

Syvenevä matalapaine voimistaa viikonlopun aikana pohjoisen ja koillisen välisiä tuulia. Tilanne käynnistyy perjantaina maan länsiosassa ja on laajimmillaan lauantain aikana kattaen lähes koko vaara-alueen. Sunnuntaina voimakkaita puuskia esiintyy vielä maan itäosassa. Puuskat ovat voimakkaimmillaan noin 20 m/s, minkä vuoksi tuulivahinkoja tulee esiintymään. Laajoja yhtenäisiä vahinkoalueita ei esiinny, mutta yksittäisten pienten vahinkojen lukumäärä voi nousta suureksi. Ennustettu tuulensuunta on näin voimakkaille tuulille melko harvinainen. Näin ollen vahinkojen määrä voi nousta suuremmaksi kuin pelkän tuulennopeuden perusteella voisi odottaa. Vahinkojen korjaamista haittaa tilanteen pitkä kesto.

Matalapaine tuo mukanaan runsaita sateita, joiden sijainti on hyvin epävarma. Parviennusteen mukaan eniten sadetta kertyisi maan keskiosassa, jossa viikonlopun sademäärä voi olla 50-100 mm. Suurimpien kertymien sijainti on epävarma. Sademäärä muodostuu pitkän ajan sisällä, mikä pienentää tulvien todennäköisyyttä. Tulvaherkimmillä paikoilla taajamissa sateesta voi kuitenkin aiheutua haittaa.

Vaikutusarvio

Huomioiden melko harvinainen tuulensuunta ja tilanteen pitkä kesto vaikutukset tulevat olemaan yhtä suuria tai suurempia kuin juhannusviikonlopun säätilanteessa. Yksittäiset vahingot ovat vähäisiä, mutta lukumäärällä mitattuina runsaita.

« Uutishuone

Chatbot