Rautalammin suuri vesivuoto on korjattu – vedenjakelu toimii normaalisti

16.11.2018 — 06:33

Päivitetty perjantaina 16.112018. klo 16. Rautalammin kirkonkylällä sattui runkovesiputken katkeaminen perjantaina 16.11.2018 noin klo 02.00. Arvion mukaan vettä vuosi ympäristöön satoja kuutioita ja vedentulo on katkaistiin koko kirkonkylän alueelta. Pahimmillaan noin 700 kotitaloutta oli ilman vettä. Perjantaina klo 16 tilanne on  se, että vedenjakelu on nyt palautunut normaaliksi ja korjaustöiden vuoksi suljettu ajokaista kantatiestä 69 on avattu jälleen liikenteelle. Ruoka- ja juomakäyttöön menevä vesikehotetaan keittämään Rautalammilla toistaiseksi. Tapauksesta johtuen Rautalammin uimahalli on suljettuna toistaiseksi.

Runkovesiputki repeytyi Kuopiontie 10:n kohdalla.

Vettä tulee juoksuttaa hanoista reilusti värjäytymien sekä sameuden poistamiseksi ja kaikki juomavesi kehotetaan keittämään yleisenä varotoimenpiteenä. Keittokehotus on voimassa toistaiseksi ja sen päättymisestä tiedotetaan erikseen. Keittokehotus ei koske Rautalammin kunnan alueella toimivien vesiosuuskuntien verkostojen aluetta, ainoastaan niitä alueita jotka kuuluvat Rautalammin kunnan vesilaitoksen piiriin.

Korjauksen yhteydessä tapahtuneet painevaihtelut ovat saattaneet saada putkissa olevaa sakkaa liikenteeseen, joka voi aiheuttaa vedessä sameutta ja värjäymiä.

Talousveden käsittelyssä on noudatettava seuraavia ohjeita:

  • Keittämätöntä vesijohtovettä ei saa nauttia: kaikki ruuanvalmistukseen tai juomaksi käytettävä vesi on keitettävä – tämä koskee myös esimerkiksi salaatin huuhteluvettä.
  • Pelkkä kiehauttaminen ei riitä: vettä tulee keittää 5-10 minuuttia. Keittämättömällä vedellä voidaan silti esimerkiksi pestä pyykkiä ja peseytyä, mikäli vesi on normaalin väristä ja tuoksuista.
  • Terveydensuojeluviranomaisen mukaan vettä voi keittää kerralla suuremman määrän ja käyttää myöhemmin jäähdytettynä.
  • Asiasta tiedotetaan heti, kun vedenkeiton voi lopettaa. Arvio on, että vie muutamia päiviä, että vedenlaatu saada varmistettua. Lisätietoa annetaan maanantaina 19.11.

Kunnanviraston väliaikaisella vedenjakelupisteellä on aamusta alkaen käynyt satoja ihmisiä. Tunnelma on kuitenkin ollut levollinen.

Väliaikaiset vedenjakelupisteet:

Perjantaina 16.11. käytössä oli useita väliaikaisia vedenjakelupisteitä, jotka nyt tilanteen päätyttyä puretaan perjantai-iltaan mennessä. Kunnanviraston jakelupiste jätetään käyttöön viikonlopun ajaksi siten, että siitä on omatoimisesti mahdollista noutaa juomakelpoista vettä omiin astioihin.

Uimahalli suljettu

Rautalammin uimahalli on suljettuna toistaiseksi vesivuodon aiheuttamasta katkoksesta johtuen. Uimahallin uudelleen avautumisesta tiedotetaan vesinäytteiden tulosten valmistuttua.

Mitä on tapahtunut?

Torstain ja perjantain välisenä yönä runkovesijohtoputki halkesi aivan Rautalammin keskustassa, Kuopiontie 10 kohdalla. Tästä syystä vedenjakelu keskeytettiin lähes koko kuntakeskuksessa. Noin 700 kotitaloutta, 1300 asukasta oli ilman vettä ja kylän läpi kulkevalla kantatiellä 69 käytössä vain yksi ajokaista korjaustöiden vuoksi. Vedenjakelu ja liikenne pystyttiin palauttamaan normaaliin tilaan perjantaina iltapäivällä.

Vuoto huomattiin noin puoli kahden aikaan yöllä, kun vesitornin vedenpinta alkoi laskea. Rautalammin kunnan tekninen johtaja Antti Tuppura kertoi kyseisen putken olevan vesijohtoverkostomme vanhinta osaa ja arvioiden mukaan putkeen on syntynyt ensin pieni halkeama, joka nyt repesi kokonaan. Vettä vuodosta tulvi jopa yli 500 kuution verran. Vuodon aiheuttamia kustannuksia ei ole vielä arvioitu, vaan perjantaina keskityttiin vuodon korjaamiseen sekä tilapäisen vedenjakelun järjestämiseen.

Väliaikaisilla vedenjakelupisteillä asioi perjantaina yli 300 kuntalaista.

Tiedoksi

Päivitämme tähän uutiseen lisätietoja sitä mukaan, kun uutta tietoa saadaan.

« Uutishuone