Rakennusvalvonta
Uusi rakentamislaki 2025 ja rakentamisen luvanvaraisuus
Uusi rakentamislaki koskee vuoden 2025 alusta lähtien jätettyjä lupahakemuksia. 31.12.2024 mennessä jätetyt lupahakemukset käsitellään vanhan lain mukaisesti.
Vuoden 2025 alussa voimaan tulevan rakentamislain myötä jatkossa käytössä on vain yksi lupamuoto, joka on rakentamislupa. Uusi laki yhdistää siis aiemmat lupamuodot (rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus) yhdeksi lupamuodoksi.
Laki uudistuksen myötä vuoden 2025 aikana tullaan päivittämään mm. kunnan rakennusjärjestys, rakennusvalvontataksa ja otetaan käyttöön sähköinen lupa-asiointipalvelu. Sähköinen Lupapiste-asiointipalvelu otetaan käyttöön 31.3.2025 alkaen. Palvelu kokoaa rakennuslupien kanssa toimivat eri tahot yhteiseen osoitteeseen ja mahdollistaa neuvonnan, luvanhaun ja viranomaisasioinnin hoitamisen sähköisesti. Palvelu neuvoo hakijaa lupien tarpeesta ja luvanhakemisen vaatimuksista.
Lupapisteen käyttö pähkinänkuoressa:
1. Rekisteröidy palveluun ensimmäisen käyttökerran yhteydessä verkkopankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella ja kirjaudu tämän jälkeen sisään sähköpostiosoitteella sekä salasanalla.
2. Hakemuksen tai kyselyn luominen: Valitse hankkeesi sijainti ja päätoimenpide. Tämän jälkeen pääset joko tekemään kyselyn hankkeeseen liittyen tai luomaan hakemuksen aiempien valintojesi pohjalta.
3. Kutsu tarpeelliset tahot mukaan hankkeelle ”Osapuolet”-välilehdeltä. Kun henkilöt ovat hyväksyneet hankekutsun, voidaan heidän tietonsa valita mukaan hakemukselle ja täten säästytään turhalta näpyttelyltä. Huomiothan, että mikäli hankkeellesi vaaditaan pääsuunnittelija, vastaa hän pääsääntöisesti hankkeen edistämisestä ja viranomaiskommunikaatiosta Lupapisteessä.
4. Tallenna hankkeelle siihen liittyvät tiedot ja dokumentit yhdessä muiden osapuolten kanssa. Kaikki kirjoittamasi tiedot tallentuvat automaattisesti hakemukselle ja voit jatkaa sen täydentämistä sinulle sopivana ajankohtana.
4. Kysy tarvittaessa neuvoa viranomaiselta hankekohtaisen ”Viestit”-ikkunan kautta.
5. Jätä hakemus eteenpäin viranomaiselle ”Hakemuksen jättäminen” -välilehdeltä.
https://www.lupapiste.fi
http://kuulutukset.lupapiste.fi/rautalampi

Rakennusvalvonta auttaa ja neuvoo
Rakennusvalvontamme on olemassa kuntalaisia varten. Ota rakennustarkastajaan yhteyttä, kun suunnittelet rakennushankkeen käynnistämistä, olipa kyseessä luvanvarainen hanke tai ei.
Ennemmin neuvotaan etukäteen, kuin selvitellään jälkikäteen.
Rakennustarkastaja- kunnan rakennusmestari, puh.040 358 7787, rakennustarkastaja@rautalampi.fi
Rakentamislupa
Milloin tarvitset rakentamisluvan?
Rakentamislupa tarvitaan rakennusten ja rakennuskohteiden rakentamiseen, mutta osa pienemmistä rakentamishankkeista ei jatkossa enää edellytä lupamenettelyä.
Uuden rakennuskohteen rakentaminen edellyttää rakentamislupaa, mm., jos kohde on:
- Asuinrakennus tai loma-asunto
- Kooltaan vähintään 30 m2 tai 120m3 oleva muu rakennus kuin asuinrakennus
- Kooltaan vähintään 50 m2 oleva katos
- Energiakaivo (maalämpökaivo)
- Erityistä toimintaa varten rakennettu alue, josta aiheutuu vaikutuksia ympäröivien alueiden käytölle, sekä masto ja yleisörakennelma (yli 2kk käytössä).
Lisäksi rakentamislupa tarvitaan, jos rakennushankkeella (myös muun kuin rakennuksen rakentaminen) on vähäistä merkittävämpää vaikutusta alueiden käyttöön, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön tai ympäristönäkökohtiin, tai jos hanke edellyttää viranomaisvalvontaa esimerkiksi teknisten vaatimusten ja yleisen edun vuoksi. Rakennuksen käyttötarkoituksen muutos edellyttää luvan hakemista.
Jätevesien käsittelyjärjestelmän rakentaminen yleensä edellyttää rakentamislupaa, vaikka itse rakennus ei sitä vaatisikaan (esim. rantasaunan jätevesijärjestelmä)
Rakentamislupa tarvitaan myös sellaiseen korjaus- ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, sekä rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen. Terassin lasittaminen kokonaan umpinaiseksi sekä varustaminen katteella. Rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen, peruskorjaaminen.
Suojeltujen rakennusten osalta korjaamiseen tarvitaan aina lupa.
Milloin et tarvitse lupaa?
Rakennus, joka ei ole asuin- tai lomarakennus ja on pienempi kuin 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä, ei pääsääntöisesti tarvitse rakentamislupaa. Myös alle 50 m2 katokseen ei tarvita jatkossa enää rakentamisen lupaa.
Voit siis rakentaa esimerkiksi alle 30 neliön sauna- tai talousrakennuksen ilman lupaa, kunhan rakentamis- ja kaavamääräykset sekä muut rakentamisen säädökset täyttyvät. Kaikille rakennuksille tulee suunnitellulla rakennuspaikalla kuitenkin olla tarvittava rakennusoikeus.
Saunarakennus on rakennus, josta vähintään 40% on saunaa palvelevia tiloja. Rakennuksessa voi olla oleskelutila, jossa on esimerkiksi takka rakennuksen lämmittämiseen. Saunarakennuksessa ei voi olla ruuanvalmistukseen varustettua tilaa, esimerkiksi sähkö-, puu- tai kaasuhellaa.
Talousrakennus on rakennus, jota ei voi käyttää asumiseen. Talousrakennus palvelee kiinteistön päärakennusta. Talousrakennuksia ovat esimerkiksi autotallit, varastot, työtilat, harrastetilat ja aitat. Talousrakennuksessa voi olla lämmitys. Talousrakennuksessa ei voi olla ruuanvalmistukseen varustettua tilaa, esimerkiksi sähkö-, puu- tai kaasuhellaa.
Katos on rakennuskohde, jonka seinäpinta-alasta vähintään 30 prosenttia on avointa. Katos voi olla esimerkiksi autokatos tai grillikatos.
Luvan tarpeesta vapautettujen hankkeiden muistilista
Vaikka rakennushankkeesi olisi sellainen, johon ei tarvita rakentamislupaa, rakentamista ohjaavat kuitenkin monet muut säädökset, jotka sinun tulee rakennushankkeesta vastaavana ottaa huomioon.
On hyvä muistaa, että jatkossakaan ei voi rakentaa miten tahansa ja minne tahansa. Vaikka lupaa ei tarvittaisikaan, ota huomioon ainakin seuraavat asiat ennen rakentamiseen ryhtymistä:
- Rakennuspaikalla tulee olla rakennusoikeus ja hankkeelle rakennusoikeutta
- Rakennuskohteen sijoittamista ja etäisyyksiä koskevat säädökset
- Palo- ja käyttöturvallisuuteen liittyvät määräykset
- Kaavojen ja rakennusjärjestyksen määräykset
- Tarkista edellyttääkö rakennushankkeesi jotain muuta lupaa esim. jätevesijärjestelmä, poikkeamislupa
- Rakennus tulee suunnitella ja rakentaa säädösten ja määräysten mukaisesti, eli hankkeella tulee olla kelpoisuusvaatimukset täyttävä suunnittelija ja työnjohtaja
- Jos rakennus liitetään tai on liitetty yleiseen vesi- ja/tai viemäriverkkoon, tarvitaan tarvittavat liittymislausunnot, -sopimus, suunnitelmat, selvitykset asennuksista sekä laitoksen edellyttämät tarkastukset.
- Suosittelemme, että esittelet rakennussuunnitelmasi etukäteen naapureillesi.
- Rakennushankkeesta vastaavana sinun tulee esimerkiksi ilmoittaa rakennuskohteen tiedot sekä rakennustöistä maksetut palkat veroviranomaiselle.
Rautalammin kunnan rakennusjärjestys
https://rautalampi.karttatiimi.fi/, Rautalammin kunnan asema-, ranta-asema-, ja yleiskaavat
040 358 7787
Yksikkö
Tekninen osasto
Toimipaikka
Kunnanvirasto, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Vastaanottojat:
Toistaiseksi rakennustarkastajan virkaa hoitaa tekninen johtaja Ari Lindgren, jonka tavoittaa puhelimitse 040 358 7787 tai parhaiten sähköpostitse rakennustarkastaja@rautalampi.fi.
Rakennustarkastaja palvelee puhelimitse ja sähköpostitse arkisin 9.00-15.30 vapaina aikoina.
Rakennusvalvontataksat
Rautalammin kunnan rakennusvalvonnan taksa 1.4.2020 alkaen, hyväksytty kunnanvaltuustossa 4.2.2020 § 8.
Rakennusvalvonta_laskutustuotteiden_hinnat_1.4.2020
Ohjeet
Rakennuslupaa hakiessa ota yhteyttä rakennustarkastajaan. Ohessa lista yleisimmistä lomakkeista ja liitteistä, joita tarvitaan rakennuslupaa hakiessa.
Rakennuslupahakemuksen asiakirjat:
• Hakemuslomake
• Lainhuutopöytäkirjan ote (max. 3 kuukautta vanha)
• Ote rekisterikartasta tai kaavakartasta
• Asemapiirros 1:500, pääpiirustukset 1:100/1:50 kahtena sarjana paperisena
• Rakennushankeilmoitus
• Mahdollinen poikkeamislupapäätös
• Vastaavan työnjohtajan hakemus
• Kvv- ja iv-työnjohtajan hakemus
• Energiaselvitys tarvittaessa
• Naapurin kuuleminen
• Jätevesijärjestelmän suunnitelma
Rautalammin kunnassa on voimassa rakennusjärjestys, jota tulee noudattaa. Rakennusjärjestys on laadittu edesauttamaan sekä helpottamaan kuntalaisen ja vapaa-ajan asukkaan rakennushankkeita. Rakennusjärjestyksen määräykset täydentävät maankäyttö- ja rakennuslakia ja -asetusta sekä voimassa olevia asemakaavoja. Laki, asetus, oikeusvaikutteinen yleiskaava,asemakaava sekä Suomenrakentamismääräys kokoelma menevät rakennusjärjestyksen edelle.
Kunnan rakennusvalvontaviranomainen on ympäristölautakunta, jonka alaisena toimii rakennustarkastaja. Päätösvallan siirtämisestä on määrätty johtosäännössä.
Lomakkeet
RH-lomakkeet
Lupahakemuslomakkeet
Tekninen toimi
Lomake, jolla naapurille ilmoitetaan rakennushankkeesta ja hakemuksen vireilletulosta.
Lataa
Tekninen toimi
Lomake, jolla haetaan lupaa aloittaa osaksi tai kokonaan rakennustyö tai muu toimenpide ennen luvan lainvoimaisuutta.
Lataa
Tekninen toimi
Lomake, jolla haetaan rakennus-, purkamis- tai maisematyölupa tai tehdään ilmoitus.
Lataa
Tekninen toimi
Lomake, jolla haetaan suunnittelutarveratkaisua (MRL 137 §) tai poikkeamispäätöstä (MRL 171-174 §).
Lataa
Lomake, jolla haetaan oikeutta toimia rakennustyön vastaavana työnjohtajana tai erityisalan työnjohtana.
Lataa
Tekninen toimi
Lomakkeella haetaan lupaa maa-ainesten ottamiseen.
Lataa
Tekninen toimi
Jätehuoltoselvitys, joka toimitetaan rakentamista ja purkamista koskevan lupahakemuksen tai ilmoituksen liitteenä.
Lataa
Tekninen toimi
Rakennustyön aloituskokouksen pöytäkirja.
Lataa
Tekninen toimi
Lomake, jolla ilmoitetaan naapurille maa-ainestenottoa koskevasta lupahakemuksesta. (Maa-aineslaki 13 §, Vn A maa 3 § (926/2005)) Hakijan suorittama kuuleminen.
Lataa
Tekninen toimi
Lomakkeella ilmoitetaan tiedot rakennushankkeen suunnitelijoista.
Lataa
Tekninen toimi
Lomakkeella haetaan maisematyölupaa esimerkiksi puiden kaatamista varten.
Lataa
Vesilaitos
Lataa
Tekninen toimi
Lomake, jolla haetaan hyväksyminen kokoontumistilaksi. (MRA 54 §)
Lataa
Tekninen toimi
Lataa
Tekninen toimi
Lataa
Rakentaminen
Rautalammin kunnan rakennusvalvonnan taksat 1.2.2016 alkaen.
Lataa
Rakentaminen
Rautalammin kunnan rakennusjärjestys. Voimassa 1.1.2017 alkaen.
Lataa