Tiedotus rottahavainnoista

6.5.2025 — 13:51

HYVÄT RAUTALAMMIN KIRKONKYLÄN ALUEEN KIINTEISTÖN OMISTAJAT JA ASUKKAAT,

Rautalammin kunnan tekninen toimi tiedottaa kiinteistön omistajia ja asukkaita Kirkonkylän alueella tehdyistä rottahavainnoista.

Kiinteistön omistajia ja asukkaita pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota pihapiirin siisteyteen ja huolehtimaan siitä, ettei rotilla ole ravintoa saatavilla. Rottien ja muiden tuhoeläinten ilmaantuminen kiinteistölle johtuu usein jätehuoltoon liittyvistä ongelmista, kun eläimet pääsevät käsiksi esim. kompostiin, seka- ja biojäteastiaan tai lintujen ruokintapaikalla oleviin ruokintajätteisiin. Rottahavainnot voivat liittyä myös siihen, että kiinteistö saattaa sijaita rottien kulkureittien varrella, sillä rotat liikkuvat laajoilla alueilla.

Erityisesti Kirkonkylän länsiosan alueen asukkaita pyydetään tarkkailemaan kiinteistöidensä pihapiiriä mahdollisten rottahavaintojen varalta. Mikäli havaitset rottia/merkkejä haittaeläimistä, ilmoita asiasta kiinteistön omistajalle (taloyhtiöissä isännöitsijälle). Omakotialueella kannattaa asiasta keskustella naapureiden kanssa ja ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin yhdessä, sillä paras lopputulos saavutetaan, kun torjuntaa pystytään toteuttamaan lähekkäisillä havaintoalueilla samanaikaisesti.

Mikäli rottien ennaltaehkäisy ei auta, voidaan jyrsijöitä hävittää loukuttamalla. Loukkujen on oltava riittävän tehokkaita, jotta pyydystettävä eläin ei joudu kärsimään. Mikäli rottien hävittäminen loukuttamalla ei onnistu, ota yhteyttä tuholaistorjuntayritykseen. Rautalammilla paikallinen tuholaistorjuntaa tarjoava yritys on Kiinteistötekniikka Ykkönen Oy, puh. 040 5244 879. Muita tuholaistorjuntaa tarjoavia yrityksiä voit etsiä Tukesin sivuilta (https://rekisterit.tukes.fi/tuholaistorjunnan-toiminnanharjoittajat).

Jyrsijöiden torjunta ennalta

Jyrsijätorjunnan perusta on tehokas ennaltaehkäisy, joka perustuu pesä- ja piilopaikkojen sekä ravinnon saannin estämiseen. Ohessa on esimerkkejä ennaltaehkäisevistä toimista:

  • Varmista, että jäteastiasi ovat ehjiä ja kannet saa suljettua tiiviisti, jotta eläimet eivät niihin pääse.
  • Kompostoi elintarvikejätteitä vain jyrsijäeristetyssä kompostorissa. Lisäksi kompostoinnissa tulee huolehtia, että jälkikypsytykseen siirretty komposti on riittävästi hajonnut.
  • Älä hautaa tai heitä ympäristöön esimerkiksi kalanperkuujätteitä.
  • Älä kaada ruokajätteitä viemäriin.
  • Poista avonaiset ja maahan ruokaa pudottavat lintulaudat käytöstä. Ruokinta tulisi tapahtua riittävästi maasta koholla olevasta ruokinta-automaatista, mihin linnut eivät pääse sisälle.
  • Siivoa ruokintapaikalla maahan pudonnut ruoka pois mahdollisimman nopeasti, äläkä ruoki lintuja maahan tai vesistöön.
  • Ulkona tapahtuva lemmikkieläinten ja mahdollisten muiden eläinten, kuten siilien, ruokkimiseen käytettävät astiat kannattaa kerätä pois heti ruokkimisen jälkeen.
  • Kiinnitä huomiota lemmikkien ja kotieläinten ruokien varastointiin.
  • Satoaikana kerää maahan pudonneet omenat ja muut hedelmät säännöllisesti.
  • Erilaiset romu- ja lehtikasat tarjoavat rotille hyviä pesimispaikkoja, joten huolehdi niiden oikeaoppisesta varastoinnista ja kiinteistöltä poistamisesta.
  • Pyri tukkimaan rakennuksissa mahdollisesti olevat pienetkin raot niin, että jyrsijät eivät pääse niistä sisälle tai talon rakenteisiin.

Rottien ja muiden jyrsijöiden torjunta on tärkeää, sillä jyrsijät aiheuttavat vahinkoa saastuttamalla esimerkiksi elintarvikkeita, levittävät tauteja ja turmelevat ympäristöä tai rakennuksia paitsi jyrsimällä myös ulostamalla. Rotat aiheuttavat kiinteistöjen rakenteille haittaa mm. kaivaessaan käytäviä lämpöeristeisiin, vioittamalla kaapeleita ja puurakenteita sekä sähköjohtoja. Materiaalivahinkojen lisäksi rotat voivat levittää ihmiseenkin siirtyviä erilaisia virus-, bakteeri- ja loistauteja. Rotista taudit voivat siirtyä pääasiassa ulosteiden tai virtsan välityksellä.

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön omistaja tai haltija on tarvittaessa velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin rottien, hiirien ja muiden haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä.

Ohjeistusta lintujen ruokintaan

Ympäristötarkastaja ohjeistaa kiinnittämään huomiota lintujen ruokintaan erityisesti taajama-alueella ja taloyhtiöiden piha-alueilla.

Lintujen talviruokinta

Ihmisen tarjoama talviruokinta auttaa monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen ja talviaikaisen ruokinnan vaikutukset ovat nähtävissä linnustossamme. Lisäksi ruokinta tarjoaa samalla mahdollisuuden päästä tarkkailemaan lintuja. Aloitettua talviruokintaa pitää jatkaa yhtäjaksoisesti aina siihen asti, kunnes keväällä maa on paljas ja sula huolehtien samalla ruokintapaikan ja ympäristön siisteydestä.

Asianmukainen pikkulintujen ruokinta

Ruokinta on suositeltavaa järjestää riittävästi maasta koholla olevasta ruokinta-automaatista, jolloin linnut eivät pääse pilaamaan ja sotkemaan niille tarjolla olevaa ruokaa ulosteellaan. Lintuja ei tule ruokkia maahan eritoten taajama-alueella ja taloyhtiöissä. Ruokintapaikka tulee sijoittaa riittävän kauas kiinteistöstä ja sen siisteydestä ja hygieniasta on huolehdittava sekä maahan kerääntyvä siemen- ja kuorimassa tulisi kerätä pois säännöllisesti.

Pikkulintujen kesäaikaista ruokintaa ei suositella, sillä linnut löytävät ravintonsa luonnosta ja lintujen luontaisen arkuuden säilyttämiseksi ruokkimista on hyvä tehdä harkiten. Lämpimässä myös taudit leviävät ruokintapaikoilla herkästi.

Ruokkimiseen pitää käyttää pikkulinnuille tarkoitettuja siemeniä tai talipalloja yms. Ruoantähteitä ei tule käyttää lintujen ravintona, koska ruoassa on suolaa ja muita lisäaineita, jotka eivät kuulu lintujen ravintoon. Ruoantähteet houkuttelevat paikalle myös rottia ja muita haittaeläimiä.

Lintujen ruokinta taajama-alueella ja taloyhtiöissä

Mikäli lintuja halutaan ruokkia, se tulee toteuttaa asianmukaisella tavalla, eikä ruokinnasta saa aiheutua haittaa naapureille. Taloyhtiössä voi syntyä kiistaa ruokinnan aiheuttamasta häiriöstä ja epäsiisteydestä. Lisäksi epäasianmukainen lintujen ruokinta saattaa houkutella kiinteistölle rottia tai muita haittaeläimiä, mitkä taas edesauttavat muiden vaurioiden ja haittojen syntyä taloyhtiössä sekä sen pihapiirissä.

Lintujen ruokintaan on suositeltavaa kysyä aina maanomistajan lupa. Taloyhtiö voi kieltää tai rajoittaa järjestyssäännöissään lintujen ruokintaa määräämillään alueilla. Turhien ristiriitojen välttämieksi kannattaa asiasta keskustella naapureiden ja taloyhtiön kanssa. On myös järkevää miettiä yhteisen ruokinnan perustamista muiden asukkaiden kanssa pihalle paikkaan, jossa ruokinta ei aiheuta kenellekään häiriötä. Ruokinnasta vastaavan henkilön on huolehdittava paikan hygieniasta.

Lisätietoa asiasta antaa

Milla Saarinen
Ympäristötarkastaja
puh. 0400 200 194
milla.saarinen@rautalampi.fi

« Uutishuone

Chatbot