LUOVA-tiedote Pohjois-Savon alueelle

Pohjois-Savon alueelle on luvattu viikonlopuksi voimakkaita puuskatuulia sekä paikoittain runsasta vesisadetta. Kuntalaisia kehoitetaan huolehtimaan mm. veneiden huolellisesta kiinnityksestä sekä tapahtumajärjestäjiä telttojen kiinnitysten varmistamisesta tuulivahinkojen ennaltaehkäisemiseksi.

Vaara-aika:

29.6.2018 klo 12:00 – 1.7.2018 klo 18:00

Tiedotteen syy:

Voimakkaat tuulenpuuskat 15-20 m/s

 Säätilanteen tiivistetty kuvaus:

Syvenevä matalapaine voimistaa viikonlopun aikana pohjoisen ja koillisen välisiä tuulia. Tilanne käynnistyy perjantaina maan länsiosassa ja on laajimmillaan lauantain aikana kattaen lähes koko vaara-alueen. Sunnuntaina voimakkaita puuskia esiintyy vielä maan itäosassa. Puuskat ovat voimakkaimmillaan noin 20 m/s, minkä vuoksi tuulivahinkoja tulee esiintymään. Laajoja yhtenäisiä vahinkoalueita ei esiinny, mutta yksittäisten pienten vahinkojen lukumäärä voi nousta suureksi. Ennustettu tuulensuunta on näin voimakkaille tuulille melko harvinainen. Näin ollen vahinkojen määrä voi nousta suuremmaksi kuin pelkän tuulennopeuden perusteella voisi odottaa. Vahinkojen korjaamista haittaa tilanteen pitkä kesto.

Matalapaine tuo mukanaan runsaita sateita, joiden sijainti on hyvin epävarma. Parviennusteen mukaan eniten sadetta kertyisi maan keskiosassa, jossa viikonlopun sademäärä voi olla 50-100 mm. Suurimpien kertymien sijainti on epävarma. Sademäärä muodostuu pitkän ajan sisällä, mikä pienentää tulvien todennäköisyyttä. Tulvaherkimmillä paikoilla taajamissa sateesta voi kuitenkin aiheutua haittaa.

Vaikutusarvio

Huomioiden melko harvinainen tuulensuunta ja tilanteen pitkä kesto vaikutukset tulevat olemaan yhtä suuria tai suurempia kuin juhannusviikonlopun säätilanteessa. Yksittäiset vahingot ovat vähäisiä, mutta lukumäärällä mitattuina runsaita.

Lisää ajankohtaisia

Rautalammin kunta hakee projektipäällikköä ’Vieraat kulttuurit vierelle kulkemaan’ (VIEKKU) –hankkeeseen. Ajankohta elokuu-syyskuu 2018. Yhteydenotot kunnanjohtaja Anu Sepposelle. +358 40 840 5088 anu.sepponen@rautalampi.fi

Rautalammilla on vielä muutaman päivän ajan Esa Väätäisen kaislanniittokone. Väätäiseen voi olla yhteydessä jos on tarvetta oman rannan kaislanniitolle. Tilauksista riippuen niittotyö on saatavissa 13.7. saakka. Työ maksaa n. 124 €/h. Esa Väätäinen, 0400 577013.

Rautalammin kirkonkylän kohdalla, kantatiellä 69, alkaa heinäkuussa tietyö. Tietöiden tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen. Työt käsittävät mm. keskisaarekkeellisten suojateiden rakentamisen, suojateiden sijaintien muuttamisen ja uusien liikennemerkkien asentamisen. Toimenpiteillä pienennetään ajonopeuksia, parannetaan asumismukavuutta ja turvataan kevyenliikenteen turvallinen tienylitys. Pahoittelemme tietöistä aiheutuvaa väliaikaista haittaa. Töiden arvioitu loppumisaika on marraskuussa 2018. Lisätietoja Antti Tuppura, antti.tuppura@rautalampi.fi.