Kunnanjohtajan blogi: Arkea koronan keskeltä

24.4.2020 — 11:51

Viime viikkojen koronavirusepidemian tuomat haasteet ovat koskettaneet ikään katsomatta meitä kaikkia. Lähes kaikkien arki on jollakin tapaa muuttunut. Muutoksesta on tullut hetkeksi myös se uusi normaali. Arki on erilainen, mutta ei välttämättä aina huonompi. Kunnassakin useat asiat toimivat ihan eri lailla kuin ennen, mutta silti kaikki on vakaata. Meillä on myös hyvä valmius muuttaa toimintoja, jos tilanne sitä vielä edellyttäisi.

Onneksi olemme Rautalammilla säästyneet tähän saakka myös ilman koronan aiheuttamia sairaustapauksia ja se on iloitsemisen arvoinen asia. Ajattelen, että se osaltaan kertoo myös siitä, että olemme ottaneet viruksen aiheuttaman sairastumisriskin tosissamme. Ollaan osattu olla viisaasti varovaisia ja otettu neuvot ja ohjeet vastaan vastuullisesti. Se on hieno juttu ja toivon, että kaikki rautalampilaiset jaksavat vielä tulevien viikkojen aikana pitää saman hyväksi havaitun suunnan mielessä. Nyt eletään poikkeustilanteessa, mutta tämä ei jatku ikuisesti. Ja kyllä vaan… haluamme, että Rautalampi tunnetaan ja tiedetään Suomen ja maailman kartalla, mutta sinne ei haluta tämän koronanviruksen kanssa. Otetaan se paikka maailman kartalta ihan muilla keinoilla!

Ajattelen itse, että muutoksessa voi aina olla myös jotain hyvää. Jotain sellaista mitä ei sen tavallisen arjen keskellä osaa huomata tai mitä pidetään itsestäänselvyytenä. Muutos voi aidosti luoda uudenlaista ajattelutapaa, opettaa huomaamaan asioita ja kirkastaa ajatuksia siitä mikä elämässä on kuitenkin tärkeintä sen normaalinkin arjen keskellä. Viime viikkoina on nähty ihmisten kantavan huolta toisistaan. Apua on tarjottu tutuille ja vieraille. Rautalampi tunnetaan yhteisöllisenä paikkana, mutta uskon, että viime viikot tiivistävät ja vahvistavat meitä vielä lisää. Uskon, että entinen heimohenki nousee tulevaisuudessa vielä ihan uusiin ulottuvuuksiin.

Hienoa kaiken tämän keskellä on myös se, että jokainen täällä asuva on varmasti huomannut mikä etuoikeus on se, että meillä on mahdollisuus nauttia upeasta kevätsäästä vapaasti keskellä kauneinta Suomea. Kaikille riittää tilaa ulkoilla turvallisesti ilman liikkumisrajoituksia. Luulen, että alkava asukas- ja tonttimarkkinointimme saa ihan uutta, laajempaa kiinnostusta nyt kun ihmiset pääkaupunkiseudulta ovat jo viikkoja joutuneet linnoittautumaan kotiin neljän seinän sisälle. Viime viikkojen rajoitukset ja turvattomuus nostavat varmasti maaseutupaikkakuntien arvostuksen ihan uuteen valoon. Nyt on opittu huomaamaan myös se, miten todella monissa ammateissa etätyön mahdollisuus on todellinen vaihtoehto perinteisille työssäkäyntimalleille. Koronan jälkivaikutukset voivatkin näkyä jopa tulevassa valtakunnallisessa väestöpolitiikassa ihan varautumisen näkökulmasta. Kaiken keskittyminen pelkästään pääkaupunkiseudulle ei ehkä jatkossa ole enää itsestään selvää. Itse uskon, että koronavirusepidemia muuttaa myös ihmisten ajatus- ja arvomaailmaa pysyvästi. Aletaanko jatkossa arvostaa vihdoin niitä luonto- ja ihmisläheisiä elämänarvoja ihan oikeasti eikä vain puheissa? Ainakin minusta meillä on nyt tuhannen taalan paikka iskeä kunnon markkinointikampanja pystyyn ja tarjota kaikkea sitä mitä ihmiset tällä hetkellä oikeasti kaipaavat. Se voi juurikin olla kaikkea sitä mitä täällä löytyy: turvallista, rauhallista ja luontoläheistä asumista hyvin toimivien peruspalvelujen äärellä. Ja nyt juuri kun meillä sattuukin olemaan sopivasti uusia upeita rantatontteja ja muutenkin mukavia maisemia sekä parhaat mahdolliset etätyöpuitteet ihan keskellä Suomea.

Eiköhän aleta vastaanottaa uusia Rautalampi-heimolaisia? Tässäkin asiassa nopeimmat saavat parhaat heimopaikat. Laittaapa kaikki sana kiertämään, nyt on oikea aika karistaa kaupunkien pölyt ja tulla rakastumaan Rautalammille.

Valoa, iloa ja voimia. Nautitaan keväästä ja siitä kaikesta mitä meillä täällä on.

t. Anu

« Uutishuone