Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme

Kuntakolumni 3.3.2022 — 10:24

Koronapandemian aiheuttaman henkisen rasitteen lisäksi olemme kohdanneet uuden henkistä kestävyyttämme haastavan tilanteen, kun Euroopassa on syttynyt täysimittainen sota. Tilanne aiheuttaa meissä paljon kysymyksiä ja huolta. Monet surevat sotaan joutuneiden kohtaloa. Lisäksi monilla on myös huoli Suomen asemasta ja sen myötä omasta turvallisuudesta. Huolta kannattaa purkaa keskustelemalla läheisten kanssa asiasta.

Monenlainen toiminta tukee jaksamistamme. Harrastukset, arjen työt ja toimet, ulkoilu, luonto, luova toiminta jne. ovat varmasti hyödyllisiä nytkin ja niistä voi hyvällä mielellä nauttia täysin siemauksin. Ollaan läheisten kanssa ja nautitaan arjesta. Se, että antautuu huolen valtaan ja murehtii asioita ei valitettavasti auta ketään eikä paranna kenenkään tilannetta. Se auttaa, että pysyy mahdollisimman hyvin voivana ja toimintakykyisenä. Mikäli kotikonstit eivät auta ja ahdistus kasvaa arkea haittaavaksi, kannattaa epäröimättä ottaa yhteyttä auttavaan tahoon, kuten terveydenhuollon omahoitajaan.

Moni kokee myös konkreettisen auttamisen helpottavan omaakin oloaan. Onhan niin, että auttamalla auttaa aina myös itseään. Tässä halussa kehottaisin noudattamaan asiantuntijoiden neuvoja ja kohdentamaan lahjoitukset katastrofialueella toimimisesta kokemusta omaaville järjestöille rahalahjoituksin. Ukrainan rajatilanne on varmasti riittävän kaoottinen ilman sinne hyvin tarkoituksin kiirehtiviä yksityishenkilöitäkin. Lisäksi järjestöillä, kuten Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastolla, on jo olemassa olevia varastoja ja jakelukanavia tehokkaaseen auttamiseen. Jos pelkkä rahan antaminen ei tunnu riittävän konkreettiselta toimelta, voi tarjoutua vaikkapa lipaskerääjäksi.

Vaikka oma jaksaminen ei olisi koetuksella, voi lähipiirissä olla henkilöitä, joita sotatilanne koettelee erityisesti. Sotia kokeneet sukupolvet saattavat joutua kohtaamaan mielen perukoille jääneet pelot ja surun. Lapset saattavat poimia aikuisten puheista asioita, jotka ahdistavat. Erityisesti myös sosiaalisen median tuottamat kauhukuvat saattavat ahdistaa ihan kaikkia. Kysytään läheisiltä, kuinka he voivat. Tarjotaan keskusteluapua ja autetaan palveluiden piiriin niitä tarvitsevat.

Monien arkijaksamista auttaa myös hengelliset asiat ja uskonto. Omaan seurakuntaan voi olla yhteydessä. Seurakunnissa osataan henkinen tuki ja sielunhoidon ammattilaiset ovat valmiita keskustelemaan kaikenlaisista mieltä painavista asioista. Onneksi elämme järjestäytyneessä yhteiskunnassa. Meillä on viranomaistahot, jotka vastaavat turvallisuudestamme ja suunnittelevat asioita monenlaisten tulevaisuusnäkökulmien varalle. Tehtävät on organisoitu ja vastuut ovat selkeät. Meillä on toimivat palvelurakenteet ja rakenteet myös muiden auttamiselle, kuten turvapaikkajärjestelmä. Lisäksi seurakunnissa ja järjestöissä on valtava määrä sekä ammatillista, että vapaaehtoisuuteen perustuvaa osaamista ihmisten auttamiseksi. Ei epäröidä hakea tukea, kun sitä tarvitsemme.

Hyödyllisiä linkkejä

https://www.sisasavontk.fi/

https://72tuntia.fi/

https://www.punainenristi.fi/lahjoita/katastrofirahasto/

https://www.rautalamminseurakunta.fi/

https://ort.fi/kuopio/

« Uutishuone